szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem hivatalos forrásból származó értesülések szerint a Budapesti Corvinus Egyetem átalakítása után egy évvel további négy egyetem is hasonló fenntartócserén eshet át - írja az Átlátszó Oktatás.

Az érintettek között állítólag három budapesti, és egy győri egyetem is szerepel. Az illetékes minisztérium nem erősítette meg, de nem is cáfolta értesülésünket - írja az oldal.

2019 április elején szavazta meg az országgyűlés azt a törvényt, amely megteremtette annak a lehetőséget, hogy a Corvinus Egyetemnek az állam helyett a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány váljon a fenntartójává.

Az Átlátszó információi szerint most a budapesti Állatorvostudományi Egyetem, a Testneveléstudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, és a győri Széchenyi István Egyetem is a Corvinus sorsára juthat. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora már be is harangozta az egyetemi szenátusnak a döntést - írják. Az oldal forrásainak elmondása szerint azonban a képlet egy kicsit másképp fog kinézni náluk, mint a Corvinusnál. Információjuk szerint az alapítvány saját tőkéje csak a kuratórium működtetését fedezné, az állam pedig egyfajta megrendelőként jelenne meg.

Korábban a Népszavának is voltak hasonló éretsülései, tavaly novemberben ők is a győri egyetemet említették, mint lehetséges Corvinus-modell utód.

A Corvinus után újabb egyetem fenntartását alakíthatják át

A pesti egyetem után a győri Széchenyi István Egyetem kerülhet ki az állami fenntartásból - írja a Népszava.

Az oldal kereste az ügyben az érintett egyetemeket és az Információs és Technológiai Minisztériumot is. Cikkük megjelenéséig csak a Testneveléstudományi Egyetem válaszolt, akik érdemi válasz helyett javasolták, hogy keressék meg az ügyben a fenntartójukat, amely az Információs és Technológiai Minisztérium. A minisztérium a cikk megjelenéséig nem cáfolta, de nem is erősítette meg az értesülésünket.

Palkovics László információs és technológiai miniszter egy januári interjúban úgy nyilatkozott, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen (SOTE) fogják kipróbálni először az új, úgynevezett teljesítmény alapú finanszírozási modellt.

Jön a továbbfejlesztett Corvinus-modell? A Semmelweis Egyetem lenne a következő

A négy orvosi egyetem közül a Semmelweis Egyetem lenne a következő, ahol megnézik azt, hogy milyen lenne a Corvinushoz hasonló átalakítás - mondta el Palkovics László egy interjúban.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.