szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Diploma 2020 kiadványban a HVG az idén is nyilvánosságra hozta a legjobb egyetemek összesített rangsorát és a képzési területek szerinti listákat. Melyik egyetem végzett az élen, és melyik intézmény kínálja a legjobb műszaki, bölcsész- vagy éppen agrárképzéseket? Itt az összes rangsort megtaláljátok.

A HVG 2020-as felsőoktatási rangsorát ismét az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti, amely a hallgatói és az oktatói kiválóság alapján is az első helyet szerezte meg. Az összesített listában a második helyen a Szegedi Tudományegyetem, a harmadikon pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem végzett.

A legjobb egyetemi-főiskolai karok rangsorában az ELTE Bölcsészettudományi Kara és a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara holtversenyben szerezte meg az első helyet, a harmadik pedig az ELTE Természettudományi Kara lett.

A HVG felsőoktatási rangsorának készítői számos szempontot figyelembe vettek az intézmények rangsorolásakor: az elsőhelyes jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a nyelvvizsgával felvettek arányát, a tanulmányi versenyen helyezettek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy - tudományos fokozattal rendelkező - oktatóra jutó hallgatók számát, valamint az MTA-címmel rendelkező oktatók arányát.

Képzési területek rangsorai

A gazdaságtudományi rangsorban a Budapesti Corvinus Egyetem tarolt: a hallgatói kiválóság alapján összeállított listát a Gazdálkodástudományi Kar, az oktatói kiválóság alapján kialakult listát pedig a Közgazdaságtudományi Kar vezeti.

A legjobb műszaki képzést indító intézmény a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kara lett a hallgatói kiválóság terén, az oktató kiválóság alapján összeállított listát pedig a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara vezeti.

A bölcsészettudományi rangsorban a hallgatói kiválóság alapján összeállított listát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kara, az oktatói kiválóság alapján kialakult listát pedig holtversenyben a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara és a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara vezeti.

Az informatikai képzéseket rangsoroló listában a hallgatói kiválóság terén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara, illetve az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kara holtversenyben szerezte meg az első helyet. Az oktatói kiválóság alapján a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara lett a legjobb.

Az orvos- és egészségtudományi képzések rangsorát a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara vezeti, amely a hallgatói és az oktatói kiválóság alapján is az első helyet szerezte meg.

A jogi képzésterületi rangsorban a hallgatói kiválóság alapján összeállított listát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara vezeti, az oktatói kiválóság alapján pedig a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara végzett az élen.

A legjobb természettudományi képzéseket indító intézmények rangsorát a hallgatói kiválóság alapján az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara vezeti, az oktatók kiválósága szerint pedig szintén ez a kar lett az első, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karával holtversenyben.

A pedagógus-képzésterületi rangsorban a hallgatói kiválóság alapján az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanárképző Központja lett az első, az oktatói kiválóság alapján készült lista élén pedig a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara áll.

A legjobb társadalomtudományi képzések listáját a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Kara vezeti a hallgatói kiválóság alapján, az oktatói kiválóság alapján készült lista élén pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetem áll.

Az agrár-képzésterületi rangsorban a hallgatói és az oktatói kiválóság alapján is a Szent István Egyetem egy-egy kara lett az első: előbbit az Élelmiszertudományi Kar, utóbbit a Kertészettudományi Kar vezeti.

A HVG ismét elkészítette a legjobb főiskolák és egyetemek rangsorát, amelyben az intézményi, kari, képzésterületi és szakos rangsorok mellett minden fontos gyakorlati tudnivalót megtaláltok az alap- és mesterszakokról, a felvételitől egészen a továbbképzési lehetőségekig. A HVG Diploma 2020 rangsort keressétek az újságárusoknál vagy rendeljétek meg itt, a kiadótól.

Átalakítások és változások: ez történt 2019-ben a felsőoktatásban

Milyen változásokat hozott a 2019-es év a felsőoktatásban? Összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.