szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem vezeti a HVG 2020-as felsőoktatási rangsorát. Harmadik helyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem végzett, megelőzve a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet és a Semmelweis Egyetemet.

Továbbra is az Eötvös Loránd Tudományegyetem áll a HVG felsőoktatási rangsorának élén, az intézmény az oktatói és hallgatói kiválóság alapján összeállított alrangsort is vezeti.

Az ELTE-t a Szegedi Tudományegyetem és - javítva a tavalyi eredményén - a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem követi a listán. A negyedik helyet idén a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szerezte meg, az intézmény egy év alatt három helyet is javított. A 2019-es hármas holt versenyben elért harmadik hely után a 2020-as listában a Semmelweis Egyetem, és kettőt rontva a Debreceni Egyetemmel osztozik az ötödik helyen. 

Rang Intézmény Oktatói kiválóság (rang) Hallgatói kiválóság (rang)
1. Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) 1. 1.
2. Szegedi Tudományegyetem (SZTE) 2. 5.
3. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 7.  2.
4. Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) 6.  6.
5. Debreceni Egyetem (DE) 4.  9.
5. Semmelweis Egyetem (SE) 9.  4.
7. Pécsi Tudományegyetem (PTE) 4. 10.
8. Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) 15.  2.
9. Pannon Egyetem (PE) 3.  16.
10. Károli Gáspár Református Egyetemet (KRE) 10. 12.
10. Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) 16.  6.

A hetedik helyen a Pécsi Tudományegyetem áll, a nyolcadik helyet a Budapesti Corvinus Egyetem, kilencedik helyet pedig a Pannon Egyetem foglalja el. A tizedik helyre idén holtversenyben a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet és a Károli Gáspár Református Egyetemet sorolták.

Az egyetemi-főiskolai karok rangsorát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara vezeti holversenyben a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karával. Ezen a listán az ELTE Természettudományi Kara lett a harmadik.

 A HVG Diploma 2020 rangsort keressétek az újságárusoknál vagy rendeljétek meg itt, a kiadótól.

Mi alapján áll össze a rangsor?

Az összesített és kari rangsor idén is a hallgatói és az oktatói alrangsorból áll össze. A HVG felsőoktatási rangsorának készítői számos szempontot figyelembe vettek az intézmények rangsorolásakor: az elsőhelyes jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a nyelvvizsgával felvettek arányát, a tanulmányi versenyen helyezettek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy - tudományos fokozattal rendelkező - oktatóra jutó hallgatók számát, valamint az MTA-címmel rendelkező oktatók arányát.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.