szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen változásokat hozott a 2019-es év a felsőoktatásban? Összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

Az innovációs minisztériumhoz került a felsőoktatás irányítása

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz került a felsőoktatás irányítása szeptember 1-től. A kormány szerint így jobb, ha egy kézben van a felsőoktatás irányítása, és több érv szól amellett, hogy oda kerüljön, ahol a kutatás-fejlesztés és az innováció van. A felsőoktatást továbbra is Bódis József államtitkár irányítja. Minderről bővebben itt olvashattok.

Nem indul több alap- és mesterképzés Szarvason

2020/2021-től nem indulnak alap- és mesterképzések, illetve felsőoktatási szakképzések a Szent István Egyetem szarvasi karán. Erről bővebben itt olvashattok.

Új rektorok és kinevezések

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a Károli Gáspár Református Egyetemen, a Kaposvári Egyetemen és az Óbudai Egyetemen is új rektor került vezető pozícióba. Minderről bővebben itt olvashattok.

A Debreceni Egyetem része lett a korábbi Szolnoki Főiskola

Augusztus 1-jén létrejött a Debreceni Egyetem Szolnok Campus. Az egykori Szolnoki Főiskola addig a Neumann János Egyetem részeként működött. Erről bővebben itt olvashattok.

Lassan Budapesten Pázmány teljes bölcsészkara

Bérleti szerződést kötött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, annak Műegyetem rakparti Z épületének használatára. Ez az épület mostantól hivatalosan a PPKE Z épülete, a kar honlapján is így szerepel. Erről még többet itt olvashattok.

Új doktori iskola a BGE-n

Elsősorban gazdasági jellegű mesterszakokra épülő képzések számára Vállalkozás- és gazdálkodástudományi doktori iskolát indított a Budapesti Gazdasági Egyetem.

Kínai elitegyetem jön Budapestre

Egyetértési nyilatkozatot írt alá Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Hszü Ning-senggel a Fudan Egyetem elnökével Sanghajban. A nyilatkozat szerint új budapesti kampuszt hoznak létre a kínai elitegyetemnek. Az alapításról bővebben itt olvashattok.

A CEU-t érintő összefoglalónkról külön jelenik majd meg cikk a napokban, a Corvinusról pedig a következőben olvashattok:

Nagy változásokon esett át a Corvinus 2019-ben: minden infó egy helyen

Alapítványi fenntartásba került a Budapesti Corvinus Egyetem. A módosítás már a keresztféléves felvételin életbe lépett - vagyis az állami ösztöndíj helyett a Corvinus Ösztöndíjprogramra lehetett jelentkezni. Habár továbbra is megmaradtak a tandíjmentes helyek, aki nem került be ilyenre, már most többet fizethetett. Februártól pedig újabb változás jön: megszűnhetnek az egyetem karai.

A Corvinus után újabb egyetem fenntartását alakíthatják át

Már jövő nyáron a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) mintájára alakulna át a győri Széchenyi István Egyetem (SZE). A változásról bővebben itt olvashattok.

2020-tól az egyetemeken is bevezetnék a kompetenciamérést

2020 után a felsőoktatásban is bevezetnék a kompetenciamérést: a hallgatóknak a képzés elején, illetve a végzés előtt kellene online formában kitölteniük egy tesztet - írja a Magyar Nemzet.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.