szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Alapítványi fenntartásba került a Budapesti Corvinus Egyetem. A módosítás már a keresztféléves felvételin életbe lépett – vagyis az állami ösztöndíj helyett a Corvinus Ösztöndíjprogramra lehetett jelentkezni. Habár továbbra is megmaradtak a tandíjmentes helyek, aki nem került be ilyenre, már most többet fizethetett. Februártól pedig újabb változás jön: megszűnhetnek az egyetem karai.

Az év első felében minden szükséges jogi és gazdasági előkészítő folyamat lezajlott a sikeres átálláshoz: az Országgyűlés megalkotta a szükséges jogszabályokat, májusban megtörtént az új fenntartó cégbírósági bejegyzése, majd sor került az alapító vagyonként szolgáló Richter és Mol részvények állam általi átadására is. Ezzel párhuzamosan az egyetemen oktató-kutató-tanári, valamint adminisztratív munkakörökben dolgozók munkaszerződéseit is megkötötték. Végül július 1-től az állam által létrehozott Maecenas Universitatis Corvini vagyonkezelő alapítvány lett a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartója.

Az egyetem többször is hangoztatott célja, hogy Közép-Európa vezető intézménye legyen a saját szakterületén. Az átalakítással szeretnének egyre több külföldi diákot és tanárt bevonni, illetve a magas oktató/diák arányon – jelenleg még közel 30 hallgató jut egy oktatóra – is módosítanának. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy az utóbbit úgy szeretnék-e elérni, hogy kevesebb diákot vesznek fel, vagy úgy, hogy az oktatók számát növelik.

A keresztféléves felvételizőkre már vonatkozott az új jogszabály

Már a februárban induló képzésekre is vonatkozott az új szabály – vagyis az állami ösztöndíj helyett a Corvinus Ösztöndíjprogramra lehetett jelentkezni. Ennek köszönhetően továbbra is megmaradtak a tandíjmentes helyek az egyetemen. A Corvinus Ösztöndíjasok aránya ugyanis megegyezik a korábbi években megszokott államilag támogatottak arányával, tehát az egyetemen még mindig a támogatott hallgatók lesznek többségben az önköltséges társaikkal szemben.

Fontos változás azonban, hogy a tandíjak az eddigiekben megszokottakhoz képest emelkednek – például tavaly a keresztféléves felvételin a Gazdálkodástudományi Karon meghirdetett képzésekért félévente 395 ezer forintot kellett fizetni, ezzel szemben 2020. februárjától ugyanezeken a szakokon már 450 ezer forintot kell majd félévente kifizetniük a hallgatóknak.

Februártól az egyetemi karok is megszünhetnek

Újabb változás, hogy az egyetem új vezetése február elejétől megszünteti a gazdálkodási, a társadalomtudományi és a nemzetközi kapcsolatok, valamint a közgazdaság-tudományi kart, a karok helyét pedig 11 egyetem intézet veszi át - írta a Népszava egyetemi forrásokra hivatkozva. Ezek közül 6 üzleti, 3 közgazdasági, 2 pedig társadalomtudományi profilú lesz, és az akadémiai műhelyekért felelős rektorhelyettes alá tartoznak majd.

A Corvinus vezetése szerint az egyetemi karok megszüntetésével fölösleges párhuzamosságokat küszöbölnek ki, nem lesznek például külön kari tanulmányi osztályok, és az egyetemen belüli együttműködést ösztönzik.

A Corvinusé Kelet-Európa legjobb üzleti iskolája egy friss rangsor szerint

A Corvinus Business School lett Kelet-Európa legjobb üzleti iskolája az intézményeket rangsoroló francia Eduniversal 2019-es felmérése szerint - írja közleményében az egyetem.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.