szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Budapesti Corvinus Egyetemen is kezdetét vette a keresztféléves felvételi, de már a februárban induló képzésekre is vonatkozik az új szabály – vagyis az állami ösztöndíj helyett a Corvinus Ösztöndíjprogramra lehet jelentkezni. Ennek köszönhetően továbbra is lesznek tandíjmentes helyek, viszont drágulnak az önköltséges képzések.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, július 1-től hivatalosan is alapítványi fenntartásba került a Budapesti Corvinus Egyetem. Ez azt jelenti, hogy az állami ösztöndíjas képzések helyett, az egyetem által finanszírozott ösztöndíjas képzéseket indítanak. Az ösztöndíj forrását pedig a Corvinus fenntartója, azaz a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány biztosítja.

Hogyan tudtok jelentkezni a Corvinus Ösztöndíjprogramban meghirdetett képzésekre?

A Budapesti Corvinus Egyetem a keresztféléves felvételin csak mesterképzéseket indít. A többi intézményhez hasonlóan, a Corvinus esetében is a felsőoktatási felvételi jelentkezés során – az E-felvételi rendszerben – kell megjelölnötök, hogy milyen finanszírozási formában szeretnétek felsőoktatási tanulmányokat folytatni. Ebben az esetben az „A” betűjeles képzés jelenti a Corvinus Ösztöndíjjal támogatott képzéseket, a „K” pedig értelemszerűen az önköltséges finanszírozási formát.

Fontos, hogy a Corvinus a központi felvételi eljáráson kívül nem folytat külön ösztöndíjbírálatot, vagyis a pályázathoz a felvételi eljárásban kötelezően benyújtandó dokumentumokon túl egyéb dokumentumot nem kérnek, és az elbírálás is megegyezik a felvételi eljárás általános bírálati szempontjaival.

©

Miben tér el ez az ösztöndíj a hagyományos állami támogatástól?

A besorolási határozatban feltüntetik, hogy pontosan mit is jelent ez a hagyományos államilag támogatott képzésekkel szemben. Az „A” finanszírozási formára felvételt nyert jelentkezők esetében ugyanis a besorolási döntés tartalmazza, hogy a jelentkezők a felsőoktatási törvény szerinti önköltséges finanszírozási formára, Corvinus Ösztöndíjprogram keretében nyertek felvételt – olvasható a felvi.hu-n.

Vagyis tulajdonképpen az „A” betűjelű képzésre felvett hallgatók is önköltséges finanszírozási formára nyernek felvételt, de a Corvinus Ösztöndíjnak köszönhetően ezen hallgatók esetében a fizetendő féléves díjat átvállalja az egyetem. Az egyetem a Corvinus Ösztöndíjat elnyert hallgatókkal ösztöndíj feltételeire kiterjedő képzési szerződést köt.

Hányan kapják meg az ösztöndíjat?

A Corvinus Ösztöndíjasok aránya megegyezik a korábbi években megszokott államilag támogatottak arányával, tehát az egyetemen még mindig a támogatott hallgatók lesznek többségben az önköltséges társaikkal szemben - mondta korábban az egyetem.

Fontos változás azonban, hogy a tandíjak az eddigiekben megszokottakhoz képest emelkednek például – tavaly a keresztféléves felvételin a Gazdálkodástudományi Karon meghirdetett képzésekért félévente 395 ezer forintot kellett fizetni, ezzel szemben 2020. februárjától ugyanezeken a szakokon már 450 ezer forintot kell majd félévente kifizetniük a hallgatóknak.

Folyamatban a Corvinus átalakítása: a tandíjemelés elkerülhetetlen

Még mindig sok kérdés van a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) diákjaiban és az oktatókban is az intézmény átalakulása kapcsán. Azonban a mostani álláspont szerint egy valami szinte biztosra vehető: a tandíjemelés elkerülhetetlen lesz.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.