szerző:
Eduline

Februárban elindul a képzés a Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) területén működő speciális oktatási-kutatási egységben, az erről szóló megállapodást 2009. január 12-én írták alá a Debreceni Egyetem és a TVK vezetői. Az együttműködés eredményeként létrejött Petrolkémiai és Polimertechnológiai Kihelyezett Tanszék gyakorlatorientált képzést, versenyképes tudást biztosít a vegyész és vegyészmérnök hallgatók számára.

A 2009. január 12-én a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok, valamint Magyarország vezető petrolkémiai vállalata, a Tiszai Vegyi Kombinát között létrejött megállapodás célja az eddig megvalósult összefogás továbberősítése, az együttműködési területek kiszélesítése.

Ennek legfontosabb lépése a 2009 februárjától a TVK területén működő Petrolkémiai és Polimertechnológiai Kihelyezett Tanszék elindulása, mely a vegyészmérnök (BSc, MSc), valamint a kémia BSc és vegyész MSc hallgatók képzésének magas színvonalát, a korszerű,  gyakorlatorientált tudás megszerzését biztosítja. A megállapodás értelmében a Debreceni Egyetem és a Tiszai Vegyi Kombinát ugyanakkor közös kutatási, oktatási pályázatokon is részt vesz, továbbá az egyetem oktatói szakértői tevékenységgel segítik a vegyipari vállalatot, míg a TVK fejlesztési támogatást nyújt az egyetem részére.

„A jelenlegi megállapodás külön érdeme a kölcsönösség megvalósítása, hiszen nemcsak az egyetem nyújt szaktanácsadási, szakértői tevékenységet a vegyipari vállalat számára, de a TVK szakemberei is részt vesznek a Természettudományi és Technológiai Kar Kémiai Intézetének oktatásában.” – fogalmazott Dr. Fábián István, a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok elnöke.

„A TVK számára két okból is értékes ez az együttműködés” – tette hozzá Olvasó Árpád, a TVK vezérigazgatója. „Egyfelől segítheti vállalatunkat magasan kvalifikált munkaerő-utánpótlási igényeinek kiszolgálásában, másfelől az egyetemről több gyakorlati ismerettel és tapasztalattal kikerülő pályakezdő mérnökök és vegyészek beilleszkedési-betanulási folyamata és ideje is gyorsabbá válik ezáltal. Ez kézzelfogható előnyökkel jár a munkáltató és a dolgozó számára is.”

A megvalósuló gyakorlati képzés részeként a hallgatók rendelkezésére áll a vállalat területén megtalálható oktatóterem és laboratórium, a fiatal vegyészek és vegyészmérnökök a nyári időszakban 6 hetes gyakorlati képzésen vehetnek részt, illetve szakmai irányítást kapnak a diploma- és szakdolgozatok elkészítéséhez és a kapcsolódó munkák, értékelések elvégzéséhez.