szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mintegy 35 milliárd forintnyi béremelést kapnak a szakképzésben oktatók - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Ahogyan azt korábban is lehetett tudni, a szakképzésben dolgozó 32 ezer tanár bérét átlagosan 30 százalékkal fogják megemelni, ehhez pedig - mint kiderült - a kormány éves szinten 35 milliárd forintot biztosít. Az MTI-t külön tájékoztatta a minisztérium, a béremelés júliustól esedékes, az erről szóló ajánlatot május végéig minden oktató meg fogja kapni.

Mivel az iskolák vezetői dönthetik el, hogy kinek mekkora emelés jár, a döntéseket a Szakképzési Innovációs Tanács munkacsoportja által összeállított oktatói értékelési rendszer támogatja. A szempontrendszer és módszertani javaslat nyilvános, az ikk.hu honlapról elérhető - írják. Azt most is kiemelték, hogy törvényi rendelkezések garantálják, hogy senki nem járhat rosszabbul, az azonos munkakörben, változatlan feladatmennyiséget ellátó tanárok bére a mostani átállással nem csökkenhet.

A következő tanévtől új - osztrák mintára létrehozott - szakképzési rendszerben tanulnak majd a diákok. Az újdonság egyik része az ösztöndíjak megjelenése. Technikumban, nappali rendszerű oktatásban az első időszakban általános, havi 8 ezer forint összegű ösztöndíjra lesz jogosult minden tanuló. A duális képzésben résztvevők kezdetben a minimálbér 25-60 százalékára számíthatnak, ami az utolsó évben akár 100 százalékra is emelkedhet. Kiderült, hogy a tanulók a sikeres szakmai vizsgát követően, annak eredményétől függően, 150-300 ezer forint közötti pályakezdő támogatásra is számíthatnak.

Közben zajlanak a vizsgák

Még a rádióinterjúban kitértek arra is, a szakképzésben az érettségivel párhuzamosan elindult a vizsgáztatás, az első tapasztalataik jók, az iskoláknak sikerült megoldaniuk a koronavírus-járvány okozta nehézségeket, valószínűleg mindenki le tud vizsgázni. Reményeik szerint a nyári szakmai gyakorlatokat is meg lehet majd tartani, ahogy a járványügyi intézkedések enyhülnek - teszik hozzá.

A fizetésemelés nem csak a szakképzésben dolgozó tanárokat érinti, bár nem 30, hanem 10 százalékkal, de szintén júliustól emelkedni fog minden tanár fizetése - erről legutóbb az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tájékoztatta a Magyar Nemzetet:

Készülhetnek a portfóliók: infók a pedagógusminősítésről és a fizetésemelésről

Lezárult a jövő évi pedagógusminősítési vizsgálatok jelentkezése, 2022-ig minden tanárnak el kell készítenie saját portfólióját.

 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!