szerző:
Eduline

A legtöbben még mindig kényszerből kezdenek új szakmát tanulni, de nem ritka, hogy a harmincas éveikben járó, jó keresettel rendelkező emberek egyik napról a másikra felismerik, hogy a jelenlegi munkájukat nem élvezik – sokan kötetlenebb időbeosztásra és alkotómunkára vágynak.

„Azok, akik áldozatául esnek a leépítéseknek, elbocsátásoknak, lelkileg olyan megterhelésnek vannak kitéve, ami az önbizalmukat, önértékelésüket negatívan befolyásolja. Torz képet alkotnak önmagukról. Ők a változásban nem a lehetőséget, hanem a kilátástalanságot és a bizonytalanságot látják” – mondja Gotthardt Zsóka pszichológus, a Bigfive Akadémia szakmai vezetője.

A szakember szerint a munkahelyüket elvesztő embereknek időre van szükségük ahhoz, hogy újra hinni tudjanak magukban. „Pedig ha jobban belegondolunk, akkor éppen az ilyen helyzetek nyitnak alkalmat, biztosítanak időt önmagunk fejlesztésére, a továbblépésre, tanulásra, új területek felfedezésére” – teszi hozzá.

„Az akadémián, ahol szakmai vezetőként tanítok, azzal kezdjük a képzést, hogy felmérjük, kit milyen indíttatás hozott hozzánk. Az esetek többségében egy teljesen új szakma iránti vágyból, de néhányan önmaguk megismerése miatt választják képzéseinket, és itt találnak rá igazi útjukra. Mi csak lehetőséget adunk önmaguk feltárására, megismerésére és a kiteljesedésre”- mondja Gotthardt Zsóka.

eduline