Érettségi-felvételi Eduline

Tényleg katasztrofálisan sikerültek az érettségik?

Elolvasom

Némileg sokkolták a közoktatásban érintetteket a 2010-es matekérettségi harmatos eredményei, különös tekintettel arra, hogy a tanárok egybehangzó véleménye szerint idén még tovább gyengült a középszintű feladatsor színvonala. A többi tárgy érettségi eredményeit azonban nem fenyegeti egyenlőre hasonló leromlás.

Érettségi-felvételi Eduline

A legdrágább hazai egyetemek

Elolvasom

Egy félév a Semmelweis Egyetemen fogorvosi képzésén 1 355 400 forintba kerül, és ezzel rekorder a magyar piacon, de mellette még bőven vannak olyan képzések ahol milliós tandíjat kell leszurkolniuk a felvetteknek.

Érettségi-felvételi Eduline

40 ezer diák jelentkezhet még a pótfelvételikre

Elolvasom

A szeptemberben kezdődő tanévre 42 ezer diákot nem vettek fel a 140 ezer jelentkező közül, ők most több mint 400 szakon mintegy 2.500 költségtérítéses finanszírozási forma közül választhatnak. Fontos, hogy csak azok jelentkezhetnek, akik eddig nem adtak be jelentkezést, vagy jelentkeztek ugyan, de nem nyertek felvételt sehova. Szintén lényeges, hogy csak egy intézménybe és egy képzésre lehet jelentkezni.

Érettségi-felvételi Eduline

Romló érettségi eredmények: hármasnál is rosszabb a matek átlag

Elolvasom

Idén is a matematika okozta a legnagyobb nehézséget az érettségizőknek, a májusi középszintű érettségin újfent nem érték el a diákok a hármas átlagot – derült ki a 2010-es érettségi eredmények napokban nyilvánosságra került adataiból. Tavaly sikerült a közepesnél kicsit jobban teljesíteni, idén viszont csak 2,91 lett a diákok átlaga. Öröm az ürömben, hogy a matematika az egyedüli olyan tantárgy, amelyben a diákok hármasnál rosszabb átlagot értek el - írja a HVG.

Érettségi-felvételi Eduline

Felvételi ponthatárok: több jelentkező, élesedő verseny

Elolvasom

Ha nem is látványosan, de élesedik a verseny a felvételizők között a felsőoktatási helyekért. Idén is megugrott a felvételizők száma a korábbi mélyrepülés után, ezzel párhuzamosan azonban romlik a bejutási arány, már "csak" a jelentkezők 70 százaléka került be valamelyik helyre, bár pótfelvételik még csak most jönnek.

Érettségi-felvételi Eduline

Megvannak az idei felvételi ponthatárok

Elolvasom

Ma húzzák meg a felsőoktatási ponthatárokat, amelyeket a 4. Pont Ott Partin hirdetnek ki a fővárosi Corvin sétányon: a mintegy 140 ezer felvételiző várhatóan este nyolc óra körül tudja meg, hogy felvették-e az általuk megjelölt intézmények valamelyikébe. Itt, az eduline-on folyamatosan követheted az eseményeket.

Érettségi-felvételi Eduline

Hogyan alakultak a felvételi ponthatárok az elmúlt években?

Elolvasom

Magasabbak lesznek a felsőoktatási felvételi ponthatárok, mégis a tavalyinál valamivel több, úgy 96 ezer új hallgatóval számolhatnak a felsőoktatási intézmények. És bár nagyjából minden felvételiző sejti, hogy neki mennyi pontra lenne szüksége, az előző évek bekerülési pontjai mégis segíthetnek belőni a várakozásokat. Ma este 8-tól hirdetik ki a ponthatárokat, az eseményeket élőben követheted az eduline-on.

Érettségi-felvételi Edupress

A turizmus-vendéglátás és a tanár szak az idei sláger

Elolvasom

A turizmus-vendéglátást választotta a legtöbb alapszakra jelentkező, melyet a népszerűségi listán a gazdálkodási és menedzsment, majd a jogász szak követ. A mesterképzések esetében a tanár képzést jelölték meg a legtöbben, háromszor annyian, ahányan a második legkedveltebb nemzetközi tanulmányok szakot - derül ki a felvi.hu összeállításából. A jelentkezők átlagosan három szakot jelöltek meg, rekorderként azonban volt olyan is, aki ötven képzést írt fel jelentkezési lapjára.

Érettségi-felvételi Edupress

Pont ott parti: csütörtökön este nyolctól lesznek nyilvánosak a ponthatárok

Elolvasom

Néhány nap múlva, július 22-én kiderül, hogy a jelentkezők közül, ki melyik felsőoktatási intézménybe nyert felvételt. Csütörtökön a budapesti Corvin sétányon megrendezendő Pont Ott Partin (POP) hirdetik ki ugyanis hivatalosan a felvételi ponthatárokat. A szervezők ingyenes koncertekkel, beszélgetésekkel, játékokkal várják az eseményre ellátogatókat.

Érettségi-felvételi Eduline

Átlagosan három helyet jelöltek meg a felvételizők

Elolvasom

A felsőoktatási intézményekbe jelentkezők körében az idén a turizmus-vendéglátás, a gazdálkodási és menedzsment, valamint a jogász szakok a legnépszerűbbek, a felvételizők átlagosan három helyet jelöltek meg, a rekorder azonban ötven helyre pályázik - olvasható a Felvi.hu honlapon közzétett elemzésben.

Érettségi-felvételi Eduline

Legnépszerűbb szakok listája az idei felvételin

Elolvasom

Az idén is tovább nőtt a felsőoktatásba jelentkezők száma. Valamivel kevesebb mint 140 ezren jelöltek meg legalább egy felsőoktatási intézményt – ez a 2009-es évhez képest majdnem 10 százalékkal több jelentkezést jelent, és bár a legnépszerűbb képzési területek és szakok rangsora nem változott, az egyes helyekre jelentkezők számában mégis jelentős mozgások történtek.

Érettségi-felvételi Eduline

Felvételik: csütörtökig lehet módosítani

Elolvasom

Még három napig pótolhatják hiányzó dokumentummásolataikat a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre jelentkezést benyújtók, addig módosíthatják adataikat, illetve a jelentkezéskor eredetileg megjelölt szakok sorrendjét. A ponthatárokat július 22-én késő este teszik közzé.

Érettségi-felvételi Eduline

2013-ban változik újra az érettségi rendszer

Elolvasom

2013-tól ugyanis a kormány fog dönteni arról, hogy mely képzések esetében, hány és mely tantárgyakból legyen a felsőoktatási képzésbe való belépés feltétele az emelt szintű érettségi - az erről szóló képviselői indítványt a fideszes Pokorni Zoltán és Pósán László nyújtotta be.

1
357 358 359 360 361
368