szerző:
Eduline

Milyen természettudományos tárgyak érdemjegyeit kell beleszámolni a felvételi pontokba, mindegyiket választhatjátok? Fontos kérdésekre válaszolunk.

©

Pontosan mit is értünk természettudományos tantárgy alatt?

Természettudományos tárgynak a következő tantárgyak tekinthetők: a biológia, a fizika, a kémia, a földrajz (a földünk és környezetünk), természetismeret és a természettudomány tantárgyak.

Hogyan kell megadnom jelentkezéskor a választott természettudományos tantárgyat?

Jelentkezéskor egy vagy két különböző természettudományos tantárgy eredménye adható meg.
A pontszámítási szabály értelmében egy - legalább két évig tanult - választott természettudományos tantárgy utolsó két tanult év végi eredményeit kell megadni, vagy pedig két különböző, egyenként legalább egy évig tanult természettudományos tantárgy utolsó tanult év végi eredményeit.

Ez gyakorlatban annyit tesz, hogy ha legalább két évig tanultatok fizikát és annak az utolsó két évi érdemjegye 3-asés 4-es, de egy-egy évig tanultatok biológiát és kémiát, amire 4-est és 5-öst kaptatok, akkor úgy is dönthettek, hogy a biológia és a kémia jegyeteket viszitek, mert úgy magasabb pontot kaphattok.

Vagy akár úgy is dönthettek hogy ha négy évig tanultatok fizikát és egy évig biológiát, akkor mind a két tárgynak az utolsó tanult év végi jegyét írjátok be. A további lehetséges változatokra itt találtok példákat.

 Ennek megfelelően jelentkezéskor a középiskolai tantárgyak eredményeire vonatkozó táblázatban vagy egy választott természettudományos tantárgy szerepel és annak utolsó előtti és utolsó tanult évének év végi eredménye jelenti a tanulmányi pontok számításának részét - vagy pedig két különböző választott természettudományos tantárgyat kell beírni és ebben az esetben a két tárgy utolsó tanult év végi eredménye jelenti a tanulmányi pontok számításának részét.

A 2018-as felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Felvételi pontszámítás: mi történik, ha február után szerzitek meg a bizonyítványt?

Kell-e jelezni a felsőoktatási felvételi jelentkezéskor, hogy a következő hónapokban - várhatóan - sikerül majd a nyelvvizsga? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk. Márciusban fogok nyelvvizsgázni, így a felvételi jelentkezéskor még nem lesz nyelvvizsga-bizonyítványom. Hogyan jelezzem, hogy ennek ellenére várhatóan jogosult leszek a 28 többletpontra?

Felvételi jelentkezés lépésről lépésre - 2018

Online képzés célja: Az Eduline online videós felvételi tájékoztatója végigvezet a 2018-as felsőoktatási felvételi minden fontosabb lépésén a szakválasztástól a ponthatárhúzásig. Segítünk, hogy ne vessz el a jogszabályok útvesztőjében és ne veszíts értékes pluszpontokat a felvételi során. | | Kiemelt képzések , Tanulástámogatás