Érettségi-felvételi Eduline

Megvan a magyar érettségi hivatalos javítókulcsa

Elolvasom

Ma reggeltől letölthetőek az Oktatási Hivatal honlapjáról a hivatalos magyar érettségi megoldások, illetve a javítókulcs is. Az eduline-on tegnap már megnézhettétek a nem hivatalos, középiskolai szaktanárok által javasolt megoldásokat, most viszont már a minisztérium által kiadott és elfogadott javítási útmutató is elérhető.

Érettségi-felvételi Eduline

Elkezdődött a matekérettségi: feladatlapok és megoldások déltől itt

Elolvasom

Másodfokú egyenletek, szögfüggvények, számtai- és mértani sorozatok, koordináta geometria, halmazok. Ezek a témakörök a mindenkori matekérettségik „slágertémái”, senki nem téved nagyot akkor, ha ezeket a feladat típusokat az idei tesztlapokon is valószínűsíti. Illetve az is igaz lehet, hogyha „csak” ezekből jól felkészült valaki, akkor jó eredménnyel zárhatja majd ezt a sokak által legnehezebbnek tartott kört is.

Érettségi-felvételi Eduline

Itt vannak az érettségi feladatsorok és a megoldások

Elolvasom

Nehezebb volt az idei magyarérettségi a tavalyinál - állítja az általunk megkérdezett irodalomtanár. A szövegalkotás első feladata okozta igazán a meglepetést, ez az eddigieknél nagyobb háttértudást igényelt, az összehasonlító elemzést pedig idén is nagyon kevesen választották. A feladatsorokat és a tanár által javasolt, nem hivatalos megoldásokat most itt elolvashatjátok.

Érettségi-felvételi Eduline

Képek: megkezdődött a magyar érettségi

Elolvasom

A magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar, mint idegen nyelv írásbelikkel megkezdődtek a tavaszi érettségi vizsgák. Az első vizsganapon magyar nyelv és irodalomból középszinten 1.177 helyszínen 91.029 vizsgázó, emelt szinten 31 helyszínen 1.127 diák tesz érettségi vizsgát.

Érettségi-felvételi Eduline

139 453 diák számára kezdődött meg hétfő reggel az érettségi

Elolvasom

Az ország mintegy 1200 középiskolájában osztották ki a magyar írásbeli tételeket, ezzel megkezdődött a június végéig tartó vizsgaidőszak. Idén minden korábbi rekordot megdöntve több mint 139 ezren próbálják majd venni az akadályokat. Az írásbeli vizsgák után (ma például 12 órától) a feladatlapokat a tanárok megoldási javaslataival, interjúkkal és elemzésekkel együtt itt nézheted meg.

Érettségi-felvételi Eduline

Matekérettségi: exponenciális és trigonometrikus egyenletek

Elolvasom

Matekérettségi-felkészítő sorozatunk befejező részében az exponenciális és trigonometrikus egyenletekkel foglalkozunk. De megmutatjuk a tavalyi érettségi egyik nagy meglepetését is, azt a szöveges feladatot, amit már az egyik 8. osztályos felvételi feladatsorban is megkérdeztek a diákoktól, és aminek a megoldásához valóban csak józan paraszti észre volt szükség.

Érettségi-felvételi Eduline

Matekérettségi felkészítő: halmazok, statisztika, közepek

Elolvasom

A következő feladatokat az egyik tavalyi feladatsor első részéből mazsoláztuk ki. Csupa „ínyencség” következik: halmazok uniója, számok mértani közepe, adathalmaz mediánja, és végül vektorok skaláris szorzata. Ha kissé hajmeresztőnek érzed ezt a felsorolást, feltétlen nézd meg a következő videót, hogy feleleveníthesd ezeket az alapfogalmakat:

Érettségi-felvételi Eduline

A matekérettségi sötét oldala: koordinátageometria

Elolvasom

A koordinátageometria a legnehezebb anyagrészek közé tartozik, mert ötvözni kell benne a geometriát az algebrával. Szóval nem elég, jól ismerni az alakzatok tulajdonságait, az egyenletrendezésben is otthonosan kell mozogni. Eddig minden évben találkozhattunk egy „szép” összetett feladattal ebből a témakörből a májusi vagy az őszi érettségi feladatsorban.

Érettségi-felvételi Eduline

Nem lehet megúszni a sorozatokat az érettségin

Elolvasom

Számtani vagy mértani sorozat szinte mindegyik érettségi feladatsorban megjelent eddig. Ha tudod, melyik mit jelent, és azt a néhány összefüggést ismered (ami a függvénytáblában is benne van), már meg tudod oldani a feladatokat. A logaritmussal ugyanez a helyzet. Sokan félnek tőle, pedig az összefüggéseket szinte mechanikusan lehet alkalmazni.

Érettségi-felvételi Edupress

Nőtt a BKF, csökkent az ÁVF népszerűsége

Elolvasom

Bár nőtt a felvételi jelentkezők száma, nem minden intézmény örülhet az adatoknak. Az elsőhelyes jelentkezések számát tekintve a nyeretesek között van a MÜTF, a Budapesti Kommunikációs Főiskola, és az évről-évre listavezető ELTE is, viszont jópár intézmény, köztük az ÁVF, az IBS, vagy a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola is jelentős visszaesést tapsztalhatott meg a jelentkezéseket tekintve.

Érettségi-felvételi Eduline

Matekérettségi: térgeometria vagy síkgeometria?

Elolvasom

A tavalyi matekérettségi feladatsor nagy meglepetést okozott, mert két összetett feladat is volt síkgeometriából, pedig az előző években szinte csak térgeometriát kérdeztek. Hogy idén mi várható, azt nehéz lenne megjósolni, így legjobb, ha tisztában vagy mindkét témakör alapvető ismereteivel. Nem kell az összes képletet fejből tudni, hiszen a függvénytáblában minden benne van. Viszont fontos, hogy tudd, mit hol találsz meg benne, érdemes erre most egy kis időt fordítani.

1
350 351 352 353 354
359