szerző:
Eduline

Milyen feladatokat kaptok majd az idei középszintű töriérettségin? Mennyi időtök lesz a megoldására, milyen témakörök kerülhetnek elő a vizsgán, és milyen segédeszközöket használhattok? Itt találjátok a legfontosabb infókat.

©

Milyen feladatok leszenek?

Az írásbeli feladatsort kb. 60%-ban a magyar, kb. 40%-ban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az írásbeli feladatsor két részből áll: az I. egyszerű, rövid választ igénylő feladatokat, a II. pedig szöveges (kifejtendő) feladatokat tartalmaz.

A középszintű töriérettségi összes esszéfeladatának megoldását itt találjátok.

A töriérettségiről itt találjátok folyamatosan frissülő tudósításunkat.

Kádár János beszéde és Lázár János városa a töriérettségi feladatai között.

Nyilasuralom, KGST-országok, etnikai változások a töriérettségi második részében.

Könnyű feladatsort kaptak töriből az érettségizők, de egy-két kérdés becsapós lehet.

Pánik, piros atlaszok, kabalaállat: így indult a töriérettségi.

Mennyi idő lesz a megoldásra?

Az írásbeli feladatsort 180 perc alatt kell megoldanotok, a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatjátok meg az egyes feladatok között.

Hány pontot érnek a különböző részek?

Az írásbelin és a szóbelin megszerezhető pontok aránya középszinten 100-50 pont. Az írásbeli feladatokra adható 100 pont pedig 50-50 arányban oszlik meg a teszt és az esszék között.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat.

Milyen az esszé feladatrész?

Ez a feladatsor két rövid, egyetemes történelemre vonatkozó feladatot és két hosszú, magyar történelemre vonatkozó feladatot tartalmaz. Ebből a négy feladatból kettőt kell majd kiválasztanotok, egyet az egyetemes történelemre vonatkozó két feladat közül, egyet pedig a magyar történelemre vonatkozó két feladat közül. Fontos, hogy a feladatválasztást a feladatlapon jelölni kell.

Ilyen lesz a 2018-as matekérettségi: minden, amit a feladatokról tudni kell

Milyen feladatokat kaptok majd az idei középszintű matekérettségin? Mennyi időtök lesz a matekpéldák megoldására, milyen témakörök kerülhetnek elő a vizsgán, és milyen segédeszközöket használhattok? Itt találjátok a legfontosabb infókat. Mennyi időtök van az írásbelire? A középszintű írásbelin egy központi feladatsort kell megoldani: az első részre 45 percet, a másodikra 135 percet kaptok, a feladatok megoldásának sorrendjét (az első és a második részen belül) ti határozzátok meg.

Mennyit kell írni az esszéfeladatoknál?

A rövid feladatot, amelyet kb. 100-130 szóban, (kb. 12-16 soros) szerkesztett szövegben kell megoldani. A hosszú feladatot, amelyet kb. 210-260 szóban, (kb. 26-32 soros) szerkesztett szövegben kell megoldani.

Milyen atlaszt lehet használni?

Erről itt olvashattok:

Puhítottak a szabályokon, ennek örülni fognak a történelemből érettségizők

Lényegében bármelyik középiskolai történelmi atlaszt lehet használni az idei őszi és a 2018-as tavaszi érettségin - legalábbis ez derül ki abból a jogszabálymódosításból, amely kedden jelent meg a Magyar Közlönyben.

Milyen a szóbeli vizsga?

A középszintű szóbeli vizsga tételsorának összeállításáról a vizsgáztató intézmény gondoskodik (az emelt szintű tételeket itt találjátok). A szóbeli tétel 3-6 forrást tartalmaz, ezek szöveges források és térképek is lehetnek. Erre a vizsgarészre 15 percetek lesz, és szintén 50 pontot szerezhettek.

A 2018-as érettségiről folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok.

Középszintű történelem szóbeli érettségi felk - eduline.hu

Online képzés célja: Ez az online érettségi felkészítő tanfolyam segít a vizsga előtti ismétlésben, átfogó képet ad számodra a 17 fő témáról, valamint típusfeladatokkal be is gyakorolhatod azokat. | | Érettségi, nyelvvizsga , Érettségi felkészítők , Középiskola, érettségi felkészülés

Emelt szintű történelem érettségi felkészítő

Online képzés célja: Az előkészítő a 2018 májusi emelt szintű történelem érettségi írásbeli és szóbeli vizsgájára készít fel. | | Tudomány, szociológia, oktatás , Érettségi, nyelvvizsga , Érettségi felkészítők , Középiskola, érettségi felkészülés