szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormány szerint minden készen áll az általános iskolák és az óvodák nyitására, a szakemberek és a diákok ezzel nem igazán értenek egyet. Néhány kivételtől eltekintve idén sem lesznek szóbeli érettségik, bárki leírhatja a véleményét a 2024-től bevezetésre kerülő érettségikről, nyilvánosságra hozták a következő tanév tankönyvjegyzékét. Vizsgálat indult a Szegedi Tudományegyetemen, a felsőoktatási modellváltás visszavonását kérik az MTA köztestületi tagjai. Ez történt a héten.

Az iskolák készen állnak a nyitásra, a diákok kevésbé

Maruzsa Zoltán köznevelésrt felelős államtitkár az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, minden készen áll az általános iskolák és az óvodák április 19-ei nyitására. A csütöröki kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a nyitással kapcsolatban arra kérte a tanárokat, hogy legyenek tekintettel a szülőkre és a diákokra, mivel a személyes oktatást semmi sem tudja pótolni. Mint mondta, a tanárok a nyitásra már védettek lesznek, mivel az oltásuk folyamatos - ez Pfizer vakcinával történik - és már az első vakcina is védettséget ad.

Boldogkői Zsolt virológus azonban ezt a dátumot túl korainak tartja, úgy véli, már plusz 3-4 hét is javíthatna a jelenlegi helyzeten, de a legideálisabb a szeptemberi iskolakezdés lenne. Korábban már írtunk róla, hogy a diákok közül sem mindenki ért egyet a bő egy héten belüli nyitással. A "Nem megyünk suliba április 19-től" címmel indított összefogás kezdeményezői szerint érthetetlen, hogy a boltokban bevezetett négyzetméter-alapú korlátozás az iskolákra miért nem érvényes.

Néhány kivételtől eltekintve idén sem lesznek szóbeli érettségik

Miután Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel, a Kossuth Rádiónak adott interjújában bejelentette, hogy a tavalyi érettségikhez hasonlóan, idén sem lesznek szóbeli vizsgák, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs sajtótájékoztatóján ismertette a részleteket - ezek szombat reggelre a Magyar Közlönyben is megjelentek.

Mint mondta, idén is azok a szabályok lesznek érvényesek, amelyek tavaly voltak, viszont idén megtartják az előre hozott vizsgákat is. Természetesen, ahol nincs írásbeli, ott lesz szóbeli vizsga, és a mentességeket idén is alkalmazzák. Illetve javítani is lehet majd szóban: ha valaki nem érte el a 25 százalékot az írásbelin, de a 12 százalékot igen, akkor mehet szóbelizni, amivel felhúzhatja a jegyét. Tesiből lesz azonban eltérés, itt szóbeli és gyakorlati vizsgák is lesznek, ez utóbbiban azonban nem szerepel majd az úszás és a küzdősport, ugyanis ott nagyobb a megfertőződés veszélye.

Maruzsa Zoltán kihangsúlyozta, hogy természetesen idén is minden érettségi teljesértékű lesz a szóbelik nélkül is - ez vonatkozik az idegen nyelvű vizsgákra is, így az adott érettségikért 2021-ben is jár majd a nyelvvizsga. Az egészségügyi szabályok sem változnak, egyszerre csak 10 vizsgázó lehet egy teremben, lesz kézfertőtlenítő és lázmérés is. Erről bővebben itt írtunk. A szóbelik eltörléséről az érettségizők véleményei is megoszlanak, a hozzánk beérkezett levelekbe itt olvashattok bele.

Átalakul az érettségi 2024-től, erről most bárki leírhatja a véleményét

A magyar- és a töriérettségi, de az informatikai és a természettudományos tárgyak vizsgái is átalakulnak 2024-től – az új Nat alapján indult évfolyamok már az új szabályok alapján érettségiznek majd. Több szakmai szervezet élesen bírálta a tervezett változtatásokat, az Oktatási Hivatal oldalán most egészen április 14-én éjfélig véleményezni lehet a részletes vizsgakövetelményeket.

Nyilvánosságra hozta az OH a 2021/2022-es tanév tankönyvjegyzékét

Itt találjátok a listát, amelyen összesen 2057 kiadvány szerepel. Ebben összesen 1878 közismereti tankönyv, és 197 olyan tankönyv van, amelyet a hitoktatásban használhatnak a pedagógusok.

Vizsgálat indult a szegedi egyetemen

Az intézménynél hallgatók tettek panaszt, állításuk szerint ugyanis az órát tartó Gulyás László professzor többször tett rasszista, homofób, szexista megjegyzéseket. A részletek itt találjátok.

A felsőoktatási modellváltás visszavonását kérik az MTA köztestületi tagjai

Azt javasolják, hogy halasszák el a törvényjavaslatok tárgyalását, illetve vonják vissza azokat. Széleskörű, az érintettek bevonásával zajló vitát és az átalakítással kapcsolatos kérdések tisztázását szeretnék.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!