szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Azt javasolják, hogy halasszák el a törvényjavaslatok tárgyalását, illetve vonják vissza azokat. Széleskörű, az érintettek bevonásával zajló vitát és az átalakítással kapcsolatos kérdések tisztázását szeretnék.

A Stádium 28 Kör, az MTA köztestületi tagjaiból alakult civil társaság 2021. március 26-án nyilvános online fórumot szervezett a felsőoktatás folyamatban lévő átalakításáról, most pedig állásfoglalást tettek közzé a témában - szúrta ki a hvg.hu Facebook-posztjukat. Eszerint

  • az átalakítás megvalósításának módja a felsőoktatás szereplőinek többségével szembeni nagyfokú bizalmatlanságot tükrözi. Az egyeztetések hiánya, az érintettek szempontjainak figyelmen kívül hagyása és az információk visszatartása mind erre utal.
  • Az új modell bevezetését nem előzte meg az eddigi gyakorlat részletes elemzése és az új rendszer széleskörű hatásvizsgálata.
  • Nem ismeretesek alapos érvek, amelyek alátámasztanák, hogy a célzott alapítványi rendszer jobbá teszi majd a felsőoktatás működését, így az átalakítás valódi okaira sem derült eddig fény.
  • Az alapítványok vagyona elsősorban ingatlanokból fog állni, így az új rendszeren belül az egyetemek finanszírozása nem ismeretes.
  • A gyakran hivatkozott külföldi példák lényegesen különböznek a magyarországi tervektől.

Szerintük "érthetetlen, hogy a pandémia tragikus időszakában miért van szükség kapkodó sietségre ebben a kérdésben, amikor a kockázat óriási, hiszen a tét a magyar fiatalok képzése hosszú távon. Rontani könnyű, a hibákat kijavítani nehéz" - írják. A törvény visszavonását javasolják és széleskörű, az érintettek bevonásával zajló vitát és az átalakítással kapcsolatos kérdések tisztázását szeretnék.

Az említett fórumon egyébként részt vett Stumpf István, a modellváltás koordinációjával megbízott kormánybiztos is, aki a civilek véleménye szerint a fenti pontokra nem adott érdemi választ. Ugyanakkor hangsúlyozta a modellváltás véleménye szerint pozitív aspektusait.

A kormány március 31-én éjfél előtt 13 törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek a felsőoktatási modellváltással kapcsolatban - emlékeztet az oldal. A javaslatok valószínűsíthető elfogadása után a hazai felsőoktatás rendszere gyökeresen megváltozik.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!