szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón az iskolák nyitásáról is beszélt.

A csütöröki kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter az április 19-ei nyitással kapcsolatban arra kérte a tanárokat, hogy legyenek tekintettel a szülőkre és a diákokra, mivel a személyes oktatást semmi sem tudja pótolni. Mint mondta, a tanárok a nyitásra már védettek lesznek, mivel az oltásuk folyamatos - ez Pfizer vakcinával történik - és már az első vakcina is védettséget ad.

Mint mondta, az iskolanyitásról tárgyaltak a szakmai szervezetekkel, de a kormány még mindig úgy gondolja, hogy az iskolák megnyitása nem jár olyan kockázatokkal, amit ne lehetne a jelen helyzetben vállalni, hiszen az oltás után két héttel már nagy védettség alakul ki. A tanárok közül pedig többen már a második oltáson is túl lesznek április 19-ig.

A miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, hogy a kormány az enyhítések következő szakaszáról azután fog dönteni, ha a beoltottak száma elérte a 3 milliót.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azt is kifejtette, szerinte május végére mindenki megkaphatja az oltást - azaz a 18 év feletti érettségizők is. A 16-18 évesek oltásával kapcsolatban pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az országos tiszti főorvos fog döntést hozni.

A nyitással nem mindenki értene egyet

Pár napja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is azt javasolta, hogy a teljes védettség, azaz a második oltás megszerzéséig maradjon a digitális oktatás. Az iskolanyitásról szóló rendelet megjelenése óta egyre többen jelezték, hogy várni kéne a nyitással. Több oktatási szakszervezet és szakértők közösen kérik a kormányt, ne ragaszkodjon az iskolák újranyitásakor "egy olyan fiktív dátumhoz", amikor az oktatásban dolgozók sokaságának védettsége biztosan nem elégséges, hanem az egy hétvége alatt megszervezett tömeges oltás után biztosítsa az immunizációhoz szükséges megfelelő időszakot.

A diákok sem szívesen mennének be az iskolákba. 

Az érettségi vizsgák előtt már ne legyen személyes oktatás senkinek se – alapvetően rossz döntés az iskolák kinyitása, amíg nem kapják meg a tanárok a második oltást is. Az érettségik előtt kár kockáztatni a nyitást, majd május közepe után kell csak nyitni.

- az Eduline olvasóinak többsége erre voksolt a nemrég indított szavazásunkon. Arra voltunk kíváncsiak, mit szólnak olvasóink az iskolák és óvodák április 19-i nyitásához, amelyről múlt héten megis jelent a rendelet. A többség (bár a szavazás természetesen nem reprezentatív, kedd estig 1200-an válaszoltak a kérdésünkre) nem szívesen menne vissza az iskolába április 19-e után - akkor sem, ha visszaáll a személyes oktatás.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!