szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Akár 2000 milliárd is lehet a korábban bejelentett 1500 milliárdos felsőoktatási fejlesztés, a minisztérium nem tervez 2021-ben nyelvvizsga-amnesztiát és az idén érettségizők helyzete továbbra sem rózsás. Összeszedtük a hét legfontosabb oktatási híreit.

Kényszermegoldások érettségi előtt: mi lesz a Covid-évfolyammal?

Videóchaten, kiscsoportos konzultációkon, különböző projektmunkákkal, gyakorlófeladatokkal próbálják felkészíteni a végzősöket az érettségire a középiskolák, amelyek lassan három hónapja szervezik az oktatást digitális formában. A kényszermegoldások a tanároknak komoly többletterhet jelentenek, ráadásul meg kell küzdeniük a végzősök bizonytalanságával is, akiknek – fogalmazott az egyik budapesti gimnázium igazgatója – elegük van az online oktatásból. Itt olvashattok az érettségizők helyzetéről bővebben.

Az idei érettségiről és a felvételiről itt olvashattok el mindent.

Középiskolai felvételi

A héten véget ért a középiskolai felvételi írásbeli időszaka. Ki, hol és hogyan tehet észrevételt a javítással kapcsolatban? Milyen lesz a 2021-es pontszámítás? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a felvételiről. Milyenek lettek az írásbelik? Korábban már összeszedtünk néhány iskolát, ahol közzétették az idei középiskolai felvételik eredményeit, de azóta újabb intézményekkel bővült a lista

Idén nem lesz nyelvvizsga-amnesztia, nem változtat a szabályokon a minisztérium

Nem tervezi a kormány, hogy nyelvvizsgamentességet ad az idén végző hallgatóknak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Eduline kérdésére. Több ezren követelik petícióban, hogy a kormány - a járványhelyzet miatt - idén is adjon felmentést azoknak, akik a nyelvvizsga hiánya miatt nem tudják majd átvenni diplomájukat.

Sok magyar diák került bajba a Brexit miatt, ez mégsem vette el a kedvüket a külföldi tanulástól

Drasztikusan visszaesett a brit egyetemekre felvételiző magyar diákok száma a friss statisztikák szerint, szeptembertől csak elvétve lehet majd találni Magyarországról érkezett elsőévest, EU-s állampolgárként ugyanis már sem tandíjkedvezményre, sem diákhitelre nem számíthatnak. Persze aki anyagilag bírja, az továbbra is tanulhat majd az Egyesült Királyságban, rajtuk kívül azonban csak a legtehetségesebb diákoknak lesz esélyük a brit diploma megszerzésére.

Akár 2000 milliárd is lehet a korábban bejelentett 1500 milliárdos felsőoktatási fejlesztés

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) évnyitóján beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a grandiózus tervekről.

Nem került elő a gázspray és a gumibot az elmúlt öt hónapban az iskolaőröknél

Jelenleg 431 iskolában vannak iskolaőrök, 521 aktív iskolaőr van, köztük tartalékosok is. Eddig 308 alkalommal kellett intézkedniük, ebből 72 volt bűncselekmény vagy szabálysértés. A részletekről itt olvashattok bővebben.

Az iskolahalasztási kérelmek 97 százalékát fogadta el eddig az Oktatási Hivatal

Összesen 16 442 kérelem érkezett be az Oktatási Hivatalhoz (OH) a január 15-i határidőig a hatéves kortól kötelező iskolakezdés halasztásának ügyében. A kérelmek elbírálása folyamatos, február elsejéig 11 667 kérelem esetében hoztak döntést. A már lezárult ügyek 97 százalékában helyt adtak a kérelmeknek, 1 százalékban elutasították azokat, és 2 százalék volt azoknak a kérelmeknek az aránya, ahol „egyéb” (például határidő után benyújtott kérelmek esetén visszautasító) döntést hoztak.

Elindult a második hónap a 2021-es évből: közeleg a felvételi, illetve az érettségi jelentkezések leadásának a határideje is. Összeszedtük a legfontosabb februári dátumokat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!