szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mi történik, ha megbuktok valamelyik tárgyból az érettségin? Muszáj megismételni a vizsgát, vagy választhattok másik tárgyat helyette? Azokból a tárgyakból is újra kell vizsgázni, amelyek sikerültek? Olvasói kérdésre válaszolunk.

A fiam a tavaly májusi érettségin sajnos megbukott, de idén szeretne újra próbálkozni. Csak abból a tárgyból vizsgázhat újra, amelyikből megbukott vagy választhat másikat helyette? Illetve a tavaly teljesített tárgyaiból a vizsgaeredményei ugye nem vesznek el?

Az első kérdésre adott válasz attól függ, milyen tárgyból bukott meg a diák. A kötelező tárgyakból - magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv -  tett sikertelen érettségi vizsgát ugyanis muszáj megismételni, ha viszont az ötödik, választható tárgyból nem sikerült az érettségi, lehet másikat választani helyette.

Ha ugyanabból a tárgyból szeretnétek vizsgázni, az javító érettséginek számít. Ilyet legkorábban a következő vizsgaidőszakban lehet tenni, és függetlenül a korábbi vizsgán elért esetleges részeredményektől, az összes vizsgarészt meg kell ismételni. A vizsga szintjét ugyanakkor megváltoztathatjátok. Az első - az érettségi bizonyítvány megszerzése előtt, tanulói jogviszonyban tett vizsgát ismétlő - javító vizsgáért nem kell fizetni.

Ha fel nem róható okból nem kezdtétek el vagy fejeztétek be vizsgát, pótló érettségit tehettek, akár már ugyanabban a vizsgaidőszakban. Itt olvashatjátok a részleteket ezekről a vizsgatípusokról.

Mi történik a többi tárgyból szerzett sikeres vizsgaeredménnyel? Ezek nem vesznek el. Fontos ugyanakkor, hogy addig, amíg nincs sikeres vizsgaereményetek a négy kötelező, illetve egy választható tárgyból, addig nem kaphattok érettségi bizonyítványt. A sikeres eredményekről tanúsítványt, a sikertelen vizsgákról törzslapkivonatot állítanak ki.

Ha már nincs tanulói jogviszonyotok, egyénileg kell jelentkeznetek az érettségire - ezt február 17-ig tehetitek meg. Folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok.

Nyilvánosságra hozta az Oktatási Hivatal az idei érettségi vizsgák jelentkezési lapját

Elérhető a 2019/2020. tanév május-júniusi vizsgaidőszak érettségi vizsgáinak jelentkezési lapja. Jelentkezési szabályok, útmutató és határidő egy helyen.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.