szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

„A vártnál könnyebb volt az idei középszintű angolérettségi, a témák nagyon jók voltak, a feladatsor szintje pedig teljesen megfelelt annak, amit elvárunk a középszinten érettségizőktől” – mondta Berta Anikó középiskolai nyelvtanár, hozzátéve: egyik feladatsor sem okozhatott meglepetést, a feladattípusok is a jól megszokottak voltak.

A szaktanár szerint az írásbeli négy részére kapott idő elég lehetett a diákoknak, „mivel a nyelvi szint megfelelő volt, és a feladatok sem jelentettek olyan nagy kihívást, nem lehetett gondjuk az idővel azoknak, akik készültek az érettségire”.

A középszintű angolérettségi hivatalos megoldását itt, az emelt szintű írásbeli megoldását pedig itt nézhetitek meg.

„Nagyon jó témák voltak, megfelelő volt a nyelvi szint is, talán a vártnál még könnyebbek is voltak a feladatok” – mondta Berta Anikó az olvasott szöveg értését mérő részről, hozzátéve: a 3. feladatnál több választ szinte a szöveg elolvasása nélkül, a szerkezetek segítségével is meg lehetett adni.

Angolérettségi: az összes feladatlap és megoldás egy helyen

Itt találjátok a középszintű angolérettségi nem hivatalos megoldásait. Az angol érettségi nap szakmai támogatását és a feladatok megoldásához nyújtott segítséget köszönjük az Euroexam Vizsgaközpontnak.

„A nyelvhelyességi részben sem találtam olyan szerkezetet, amely ne lett volna megfelelő ezen a szinten. Viszont van olyan feladatrész, amelynél valószínűleg több megoldást is el fognak fogadni” – magyarázta a szaktanár, aki a második szövegről úgy gondolja, a témája miatt iskolai tanórára valószínűleg nem vinné be.

„A hallás utáni szövegértés feladatai alapján ennek a résznek is érdekes témái voltak, mindenki találhatott olyat, amelyben otthonosan mozog. Az íráskészség részben az első feladat megadott szövege egy kicsit hosszú volt, de a levél megírásához ezt nem kellett annyira alaposan értelmezni. Viszonylag könnyen megoldható feladat volt, ha valaki készült a levélírásra, annak nem okozhatott problémát” – magyarázta Berta Anikó, aki szerint a második feladatnál (ahol egy, a tanári pályára készülő diák posztjához kellett kommentet írni) is főként az jelenthetett kihívást a diákoknak, hogy a 100-120 szó terjedelmű szövegbe belefoglalják a megadott szempontokat – igaz, a nyelvtanárok erre is felkészítik a tanulókat.

Szaktanári vélemény az angolérettségiről: vannak olyan részfeladatok, ahol két megoldás is elfogadható

Jó témákat kaptak a diákok a középszintű angolérettségi íráskészséget mérő részében, ahogy az olvasott szöveg értését tesztelő feladatsor szövegei is megfelelőek voltak - mondták az Eduline-nak az Euroexam Vizsgaközpont szakemberei. Ugyanakkor volt néhány részfeladat, ahol több válasz is elfogadható.