szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jó témákat kaptak a diákok a középszintű angolérettségi íráskészséget mérő részében, ahogy az olvasott szöveg értését tesztelő feladatsor szövegei is megfelelőek voltak - mondták az Eduline-nak az Euroexam Vizsgaközpont szakemberei. Ugyanakkor volt néhány részfeladat, ahol több válasz is elfogadható.

Angolérettségi: az összes feladatlap és megoldás egy helyen

„A szövegek jók, szórakoztatók, megfelelnek a korosztálynak. Ilyen szempontból jónak tartjuk a szövegértési részt, bár egy érettségiző nem tudja élvezni a szöveget, amikor a konkrét feladatokra kell koncentrálnia. Az első két feladat egyértelmű, a harmadiknál ötből három részfeladatot anélkül is meg lehetett oldani, hogy valaki elolvasta volna a szöveget. Ám volt olyan is, amelyet csak kizárással lehet egyértelműen megoldani” – mondta az Eduline-nak Rádai Péter, az Euroexam Vizsgaközpont munkatársa, tapasztalt vizsgáztató, aki szerint a szövegek nyelvi szintje megfelelő volt. Hozzátette azt is: a negyedik szöveghez kapcsolódó egyik részfeladatnál a válasz nem derült ki egyértelműen a megadott szövegből (ezeket a nem hivatalos megoldásokban jeleztük is).

A középszintű angolérettségi hivatalos megoldását itt, az emelt szintű írásbeli megoldását pedig itt nézhetitek meg.

A középszintű angolérettségi második, nyelvhelyességi részében három olyan részfeladat is van, amelynél két megoldás is lehetséges – magyarázta Östör Zsuzsa, az Euroexam Vizsgaközpont vezető vizsgáztató- és tanárképzője. A második feladat témáját a szakember nem tartja szerencsésnek, tréfát, pláne vezetést és alkoholfogyasztást érintő szöveget nem szokás tesztben szerepeltetni.

A szakember szerint az íráskészség rész két feladatában nagyon sok volt az olvasnivaló – az első feladatban nem feltétlenül kellett elolvasni az egész szöveget (a közcímekből sok minden kiderült, ráadásul a newcastle-i városnéző programok közül csak egyet kellett választani az instrukció szerint), de a második feladatot nem lehetett megoldani a szövegek végigolvasása nélkül – mondta Östör Zsuzsa.

A második feladatról – amelyben az érettségizőknek kommentet kellett írnia egy tanárnak készülő diák posztjára – azt mondta: négy szempontot adtak meg a feladatnál, ám egy 100-120 szavas szövegben nem biztos, hogy mind a négyre ki lehet térni, ehhez túl kicsi a terjedelem. A témák egyébként jók voltak – tette hozzá Östör Zsuzsa.

Az angolérettségiről szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok:

2019-es angolérettségi: feladatok és megoldások elsőként itt!

Csütörtökön az angolvizsgákkal folytatódik a 2019-es májusi érettségi időszak. Ahogy megszokhattátok, reggeltől estig beszámolunk a legfrissebb hírekről, a feladatokról, és 13 órakor jövünk a nem hivatalos, szaktanár által kidolgozott megoldásokkal. Az angol érettségi nap szakmai támogatását és a feladatok megoldásához nyújtott segítséget köszönjük az Euroexam Vizsgaközpontnak.