szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hány százaléktól van meg a kettes vagy éppen az ötös emelt és középszintű érettségin? Mutatjuk a szabályokat.

Fontos, hogy ha egy tantárgy vizsgája több vizsgarészből áll, az érettségizőnek minden vizsgarészből legalább tizenkét százalékot kell teljesítenie ahhoz, hogy legalább kettest kapjon. Ha valamelyik vizsgarészből nem éri el a 12 százalékot, a többi vizsgarész eredményétől függetlenül az érettségi vizsgájára elégtelen eredményt kap. Az elégséges eredményhez pedig az összes vizsgarészen együttesen kell elérni a 25%-ot.

      

Középszintű érettségi

80-100%

Jeles (5)

60-79%

Jó (4)

40-59%

Közepes (3)

25-39%

Elégséges (2)

0-24%

Elégtelen (1)

Az idegen nyelvi érettségi vizsga azonban a többi tárgytól eltérően öt vizsgarészből áll (olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése, íráskészség, beszédkészség). A szabályok szerint mind az öt vizsgarészből külön-külön el kell érni a 12 százalékot ahhoz, hogy legalább elégséges osztályzatot kaphasson a vizsgázó. A fenti szabályok pedig ugyanúgy érvényesek az emelt szintű érettségi vizsgára is.

Emelt szintű érettségi

60-100%

Jeles (5)

47-59%

Jó (4)

33-46%

Közepes (3)

25-32%

Elégséges (2)

0-24%

Elégtelen (1)

Az idegen nyelvi érettségi azonban nyelvvizsgával is lehet egyenértékű, ennek szabályairól, vagyis az érettségi eredmény minimum százalékáról, itt olvashattok.

A 2019-es érettségiről szóló folyamatos frissülő cikkeinket pedig itt olvashatjátok.

Felvételi 2019: mikor jár nyelvvizsga az emelt szintű nyelvi érettségiért?

Nem mindenkinek éri meg, de pontosan mikor jár nyelvvizsga az emelt szintű nyelvi érettségiért? Újabb fontos kérdésre válaszolunk.