szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Idén felvételiztek? Ezeket a feltételeket mindenképp teljesítenetek kell ahhoz, hogy bekerülhessetek a kiválasztott képzésre. Összeszedtük a legfontosabb infókat a minimumpontszámokról, alkalmassági vizsgákról és a pontszámításról.

1. Érettségi vagy diploma

Az első és legfontosabb feltétel az érettségi. Ugyanis a felsőoktatási szakképzés, alapképzés, valamint osztatlan mesterképzés esetén az érettségi bizonyítvány alapfeltétel.

Ha pedig már diplomások vagytok és mesterszakra jelentkeztek, az adott szakra vonatkozó bemeneti követelményeknek megfelelő végzettséget tanúsító felsőfokú oklevél kell. Vagyis diploma.

2. Érettségi. De milyen szinten és mennyi?

Alap- és osztatlan szakon: az adott szakon meghatározott legalább kettő, az érettségi pontokba beszámítható érettségi vizsgaeredménnyel rendelkeztek a megfelelő szinten (közép- vagy emelt szint).

2019-ben még sokkal lazábbak lesznek a szabályok, ám több alap- és osztatlan szakon már idén is kötelező lesz az emelt szintű érettségi egy vagy két tárgyból. A követelmények teljes listáját itt nézhetitek meg.

Más a helyzet, ha a felsőoktatási intézmény érettségi vizsgaeredmények helyett gyakorlati vizsga vagy felsőfokú oklevél alapján számít felvételi pontszámot.

Mikor érvényes a felvételi jelentkezés? Ezeket a feltételeket kell teljesíteni

A jelentkezési időszak elkezdődött, de mi kell ahhoz, hogy a jelentkezéseteket mindenképp elfogadják? Ezeket a feltételeket kell teljesíteni az érvényes jelentkezésért.

3. A minimumponthatár

Alapképzésre, osztatlan mesterképzésre, felsőoktatási szakképzésre, valamint mesterképzésre való jelentkezés esetén a jelentkező felvételi összpontszámának el kell érnie a jogszabályban meghatározott minimumpontszámot:

  • alapképzés, valamint osztatlan mesterképzés esetén 280 pontot, az emelt szintű érettségi-, a nyelvvizsga-, illetve az OKJ szerinti szakképesítés-többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül;
  • felsőoktatási szakképzés esetén 240 pontot, az emelt szintű érettségi-többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül;
  • mesterképzés esetén – 100 pontos rendszerben – 50 pontot

4. Hitelesítés

A jelentkezés, az űrlapok kitöltése, a meglévő dokumentumok feltöltése és a kiegészítő eljárási díj befizetése után következő teendő a jelentkezés hitelesítése, amely nélkül a jelentkezés érvénytelen.

5. Alkalmassági vizsga

Ha az alkalmassági vizsgán nem feleltek meg, mindegy, hány pontotok lenne, nem kerülhettek be a képzésre.

Milyen lesz az alkalmassági vizsga a tanárszakokon?

Milyen elemekből áll az alkalmassági vizsga a tanárszakokon? Van-e kötelező irodalom, amelyből készülni kell?