szerző:
Eduline

Szóbeli nyelvvizsgára készültök, de már unjátok, hogy egész nap a könyv fölött kell görnyednetek? Ma olyan módszereket ajánlunk, amelyek nem kerülnek pénzbe, viszont látványosan javítják a beszéd- és a szövegértési készségeteket.

1. Nézzetek filmeket eredeti nyelven

Kezdjetek feliratos filmekkel, ha pedig már ráállt a fületek az idegen nyelvű szövegre, jöhetnek a filmek és sorozatok - felirat nélkül. Ha eleinte egyáltalán nem értitek, mit beszélnek a szereplők, vegyetek elő egy olyan epizódot, amelyet korábban már láttatok, így csak a párbeszédekre kell odafigyelnetek.

A filmnézés egyébként a kiejtéseteken is javíthat, persze nem mindegy, hogy amerikai, ausztrál, kanadai vagy brit alkotást néztek.

2. Vegyétek elő a kedvenc dalszövegeteket

Itt az ideje, hogy előkapjátok a szótárat, és ha kell, az első betűtől az utolsóig menjetek végig kedvenc számaitok szövegén. Hatékony módszer, ha a nyelvtani szerkezeteket nem tudjátok megjegyezni.

3. Olvassatok külföldi hírportálokat

Fejleszti a szókincseteket, és még pénzbe sem kerül. A reggeli kávé mellett nézzétek át a külföldi oldalakat is. Nem csak a nyelvtudásotok fog fejlődni, de a nyelvvizsgán is elmondhatjátok, mennyire sokat tudtok a brit/amerikai/német/francia/olasz/spanyol kultúráról, bel- és külpolitikáról.

©

Angolul tanulóknak ajánljuk: ha a CNN nyelvezetét még túl nehéznek tartjátok, kezdjetek bulvárlapokkal, tökéletes erre a célra a The Sun.

4. Irány a romkocsma

Hol találhattok sok külföldit egy helyen? Hát persze, hogy a romkocsmák környékén. Meccsnézés előtt/közben/után bárkivel szóba elegyedhettek, így pedig nemcsak a nyelvet gyakorolhatjátok, de ismerősöket is szerezhettek.

5. Nyelvtanulás a neten

Nem feltétlenül kell végighakniznotok az összes romkocsmát azért, hogy anyanyelvi beszélőt találjatok. Számos olyan internetes oldal létezik - többek közt a Language Exchange Community és a Nyelvcsere -, amely azért jött létre, hogy az emberek anyanyelvi oktatóktól tanuljanak. A szolgáltatásért fizetni sem kell, a nyelvoktatást úgy honorálhatjátok, hogy  magyarul tanítjátok a partnereteket. További ingyenes nyelvtanulási módszerekről itt olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!