szerző:
Eduline

A szakképzési és felnőttképzési centrumok is a kormány bejelentésekor hallottak először arról, hogy ingyenes tanfolyamokat kell szervezniük a kis- és középvállalkozások vezetői számára. Nem is tudtam mit kezdeni a jelentkezőkkel.

©

"Értetlenül álltunk a telefonálók tömkelege előtt, nem értettük, milyen képzésről beszélnek."

- nyilatkozta az Indexnek az egyik intézmény munkatársa. Az első hívásokat követően kapták meg levélben a tájékoztatást a tanfolyamok indításáról, valamint egy értekezleten szóban is elmondták a legfontosabbakat. A portál úgy tudja, hogy arra kérték a központokat, hogy már pénteken tartsanak telefonos ügyeletet a jelentkezők számára - este 8-ig.

Ingyenes nyelvi és informatikai kurzusok indulnak

Új, bárki számára elérhető, ingyenes, 300 órás nyelvtanulási lehetőség indul most szeptemberben, a jelentkezők esti tagozaton tanulnak majd - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára az M1-en. Odrobina László kiemelte: az egyéves képzésen, amelyre bárki, életkortól függetlenül jelentkezhet, 300 órában idegen nyelvet, 150 órában informatikát és egyéb ismereteket is oktatnak.

Közben megjelent a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal részéről az első tájékoztató is:

 • A képzések egy évig tartanak OKJ-rendszerben.
 • Nappali vagy esti tagozatok indulnak, az esti tagozaton az órákat délutánonként, este vagy hétvégén tartják.
 • Angol vagy német nyelvet lehet tanulni, valamint  kiegészítőleg kis óraszámban informatikai ismereteket és közgazdasági, vállalatirányítási ismereteket is
 • Két képzési szint lesz a vállalkozások ügyvezetői számára:
  • Az I-es szintű képzéshez alapfokú iskolai végzettség és bármilyen szakképesítés/szakmai végzettség (ide értve a régi szakközépiskolákban az érettségi bizonyítvánnyal tanúsított szakmai végzettséget is) kell, ezzel alapfokú nyelvvizsa tehető le.
  • A II.-es szintű képzés esetén érettségi vagy szakközépiskolai érettségi végzettség szükséges, mellette valamilyen szakmai végzettség (mint a régi szakközépiskolában az érettségi szerzett szakmai végzettség), valamint B1 szintű nyelvtudás az oktatott nyelvből. A képzés végén középfokú nyelvvizsga szerezhető.
  • A nyelvi szintek felmérésére a képzés megkezdése előtt a jelentkezők szintfelmérő teszten esnek át.
 • Az esti tagozatos képzés végén letehető az OKJ-vizsga, ám nem lesz kötelező, és visszafizetni sem kell a képzés árát.

Frissítés:
Életkori megkötés nincs, a képzéseken a kkv-szektort célozva lehet jelentkezni, hogy ebben a rétegben is javuljon a nyelvtudással és informatikai végzettséggel rendelkezők száma. Aki megfelel a bemeneti követelményeknek, azok közül bárki jelentkezhet. Már idén 10 ezer jelentkezőre számít a nemzetgazdasági tárca a képzések indításával, akiket 700 intézményben oktatnak majd (lista itt).

Tiszta víz a pohárban: Így jelentkezhetsz ingyenes OKJ-képzésre

Számos módosítás jelent meg idén az OKJ-képzések terén, segítünk eligazodni a változásokon. Figyelj arra, hogy sok képzés megszűnik szeptembertől, így addig jelentkezz, amíg van rá lehetőséged! A legutóbbi, márciusi módosítás szerint új képzések is felkerülnek a képzési jegyzékbe, melyek 2016. szeptember 1-én kezdődhetnek el. Új szakképesítéseket is meghatároztak, valamint új rész-szakképzéseket alakítottak ki.