Tényleg nem az angollal kellene kezdeni az iskolai nyelvtanítást?

4

"Sokan azzal csábítják az általános iskolába a gyerekeket, hogy már elsőtől angolt tanulhatnak. Persze, nagyon fontos, hogy minél korábban el lehet kezdeni a nyelvtanulást, csak nem biztos, hogy éppen az angollal kellene" - mondta Vámos Ágnes, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar Neveléstudományi Intézetének professzora.

Forrás: Stiller Ákos

"Úgy születünk, hogy nyelvet tudunk tanulni. Az látszik, hogy valakinek nehezebben megy az idegen nyelvtanulás, másra szinte „ragad” a nyelv. De ma már sokkal többet tudunk arról, hogy például azoknak, akik különböző részképesség-zavarokkal rendelkeznek, milyen speciális nyelvoktatási, nyelvtanulási módszerekre van szükségük, hogy sikeresek legyenek.  Az ELTE Bölcsészettudományi Karán vannak például kifejezetten a diszlexiások idegennyelv-tanulásával kapcsolatos kutatások. Egy másik tényező a nyelvtanulási sorrend. Sokan azzal csábítják az általános iskolába a gyerekeket, hogy már elsőtől angolt tanulhatnak. Persze, nagyon fontos, hogy minél korábban el lehet kezdeni a nyelvtanulást, csak nem biztos, hogy éppen az angollal kellene" - mondta az ELTE oldalán közzétett interjúban.

hirdetés
hirdetés

Vámos Ágnes hozzátette: különböző nyelvi struktúrák léteznek. "A német például nagyon nehéz kezdésű nyelv. Mire az ember odajut, hogy mindennapi használatban könnyebben alkalmazza a nyelvet, addig nagyon sokat kell gyötrődni rajta. Az angolnál éppen fordítva van. Eltelik egy-két hét, úgy érzi a tanuló, hogy ő már beszél angolul, akár négyszáz szóval el lehet boldogulni  – ahogy ezt mondani szokták –, de ahogy halad előre a nyelvi tanulmányaival, egyre nehezebb lesz" - mondta.

Vámos Ágnes szerint ezzel eddig nem lenne baj, csak akkor, amikor bejön a második nyelv középiskolában. "A diák nehéz szakaszában tart az angollal, s belép például a nehéz kezdésű német, tehát rögtön két nehézség csapódik egyszerre a gyerekre, és ezzel sokan nem tudnak megküzdeni" - magyarázta.

Az ELTE PPK Neveléstudományi Intézetének professzora a két tanítási nyelvű iskolák sikereiről is beszélt, valamint arról, mennyire fontos, hogy kommunikatív nyelvpedagógiai módszerekkel tanítsanak a nyelvtanárok.

Jön a felvételi szigor, több tízezren bukhatják az egyetemi továbbtanulást

Két év múlva csak azok kerülhetnek be egyetemre vagy főiskolára, akiknek van legalább egy középfokú nyelvvizsgájuk - több tízezren csúszhatnak le a felsőoktatási felvételiről. Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület vezetője a Népszavának azt mondta, ma a felsőoktatásba felvételizők mintegy fele rendelkezik középfokú nyelvvizsgával.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (4)

De mi értelme van két idegen nyelvet tanítani? (amikor egyet sem sikerül...)

Enzo Parenzo

Bár az lenne a magyar nyelvoktatás legnagyobb problémája, hogy az angolul haladó szinten beszélő tömegeknek nehézségeik támadnak a második idegen nyelvvel... A szomorú valóság ezzel szemben az, hogy a magyar közoktatás még az "alapszinten könnyű" angol nyelvre sem tudja megtanítani a diákok többségét. Ezek után miről beszél a professzor asszony? Németül talán jobban menne? Egyébként az első idegen nyelv kérdése nem módszertani kérdés: azt a nyelvet kell tanítani, amit a legtöbb országban, a legtöbb élethelyzetben hasznosítani lehet, márpedig ez jelenleg (és a belátható jövőben) az angol. Érdekes módon ezt pl. a skandináv országokban (beleértve a finnugor anyanyelvű finneket) senki sem vetné fel komoly javaslatként.

kezdj latinnal, (or) eszperantóval!? és megismerheted más nyelv alapjait!! / én 10% Deutsch, 5% English, 3% Russkí vagyok!! (de az Arktisztól az Antarktiszig)! nem adnának el!!!

gmihaly621

Miért, nem lehet egyszerre mindkét nyelvet tanítani? Az angolban is van elég "latinizmus" ami ezt a szimultán oktatást érdekessé teheti.

Új hozzászólásFelsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X