Jön a felvételi szigor, több tízezren bukhatják az egyetemi továbbtanulást

3

Két év múlva csak azok kerülhetnek be egyetemre vagy főiskolára, akiknek van legalább egy középfokú nyelvvizsgájuk - több tízezren csúszhatnak le a felsőoktatási felvételiről.

Forrás: Stiller Ákos

Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület vezetője a Népszavának azt mondta, ma a felsőoktatásba felvételizők mintegy fele rendelkezik középfokú nyelvvizsgával. Becslései szerint ha 2020-tól valóban kötelezővé válik a nyelvvizsga az egyetemi felvételiken, az a felsőoktatásba vágyó érettségizők legalább 15-20 százalékát biztos, hogy lehetetlen helyzetbe hozza.

hirdetés
hirdetés

"Ha egy középiskola vállalta, hogy egyetemi továbbtanulásra is felkészíti a diákokat, természetesen elvárható lenne, hogy a nyelvtudást is az ehhez szükséges szintre fejlesszék. De a középiskolák legalább 30-40 százalékában ehhez sajnos nincsenek meg a szükséges feltételek" – állította a szakértő.

Az MTA Közgazdaság-tudományi Intézetének februában nyilvánosságra hozott oktatási kiadványából is kiderül: több tízezer diák mondhat le továbbtanulási terveiről a felvételi szabályok szigorítása miatt. 2016-ban az alap- és osztatlan szakokra, felsőoktatási szakképzésekre jelentkezők 56 százaléka úgy vágott neki a felvételinek, hogy egy nyelvből sem volt középfokú nyelvvizsgája, a frissen érettségizők körében ez az arány valamivel alacsonyabb, 52 százalék volt.

Nekik két év múlva esélyük sem lenne bekerülni a felsőoktatásba, 2020-tól ugyanis csak az juthat be egyetemre, főiskolára, aki legalább egy tárgyból emelt szintű érettségit tesz, emellett pedig legalább középfokú tudása van egy idegen nyelvből - és ezt egy nyelvvizsga-bizonyítvánnyal vagy emelt szintű nyelvi érettségivel bizonyítani is tudja. Aki ezt a feltételt nem teljesíti, az sem államilag támogatott, sem önköltséges képzésre nem kerülhet be, sem állami, sem magánintézményben nem kezdheti el tanulmányait.

Nem enged a felvételi szigorból a kormány? Az államtitkár szerint időben szóltak a diákoknak

A 2020-as felvételi szigorról is beszéltek a képviselők a hétfői kérdések alatt a parlamentben - úgy tűnik, a kormány még mindig ragaszkodik a nyelvvizsgához és emelt szintű érettségihez kötött felvételihez. Arató Gergely (DK) arról beszélt, hogy 2020-tól nem jelentkezhet felsőoktatási intézménybe, akinek nincs középfokú nyelvvizsgája.

hirdetés

Hozzászólások (3)

Megdöbbentő ez a seggnyalás !! Mint a régi időkben, azaz a szocban ! aminek igencsak részese voltam ! Szóval hiába tanulna , vagy tanul, lehetne bármilyen okos a szaktárgyaiban ! nem kaphat diplomát mert nem tud angolul ! Ezek a tények ! Mi nagyon gazdag ország vagyunk ! tehetségeinket eltiporjuk ! befektetett energiát semmivé tesszük !! De egyátalán honnan veszik a jogot ehhez, ki hatalmazta fel őket arra hogy fiatal kezdő emberek életét tegyék tönkre, azért mert nem hajlandóak idegen nyelvet tanulni ! Ezért saját hazájukban száműzöttek lesznek ! De bezzeg a magyar nyelv oktatására nem fektetnek ilyen hangsúlyt ! Szöveg olvasás , szövegértés a béka segge alatt ! Nem tudom tényleg mi szűkség van erre ! Ha helyzet adódna bárki életében hogy mondjuk meg kellene értetni magát egy angollal ott vannak a profi fordítok !Tolmácsok !Azért tanultak nyelvet mert ebből akarnak megélni ! Én nem tiltanám, de nem is kötelezném a nyelvtanulást ! Ez egyátalán nem demokratikus megoldás !!

Egres.Bela.JGE+Ango.info

Nagy örömmel olvasom, hogy 2020-tól csak is középfokú nyelvvizsga birtokában lehet felvételizni a felsőoktatásba. Ez a hír azért is örömteli mert végre csak olyanok nyerhetnek felvételt akik anyagiakat nem sajnálva érnek el tanulmányi eredményeket.
Ebben személyemnek a JGE-nek és az angol infónak is oroszlánrészünk volt.
A korrektséghez hozzá tartozik, hogy leírjam, további szigorítások is várhatóak. Eredetileg az összes szigorítás 2020-tól lépett volna életbe, de Keszei Sándor a A Magyar Szülők Országos Szervezetének az elnöke sikeres ellen kampányt folytatott.
Hosszabb távon már az általános iskolába is csak egy bizonyos nyelvi kompetencia birtokában lehet felvételizni. Aki nem éri el a szükséges szintet azt kisegítőbe irányítják. A középiskolába alapfokú nyelvtudás lesz előírva, míg a diploma átvételéhez egy felsőfokú nyelvvizsga, vagy szakmai középfokú.
Az Angol infóval közösen lobbizunk azért, hogy hazánkban a második hivatalos nyelv az angol legyen. Már az általános iskolákban bizonyos készség tárgyakat angolul tanítsanak, a hivatali ügyintézés nyelve szintén az angol legyen, és a magyar tévécsatornákon is angol nyelvű műsorok menjenek. Szintén lobbizunk azért, hogy a mozikban se menjen több szinkronizált film.
Jó magam három nyelven beszélek anyanyelvi szinten úgy, hogy szüleim nem járattak nyelviskolába.
Aki nem képes angolul középfokon 12 éves koráig magától megtanulni és sajnálja a pénzt is a tanulásra és a vizsgákra a ne érvényesüljön a világban.
A magyar mint nyelv maradjon meg a tanulatlan néprétegek és a szellemi fogyatékosok konyhanyelvének. Egyesületem tagjai sorra fordítják a magyar írók és költők műveit. Angolul sokkal jobban hangoznak mint magyarul.
Örömteli hír, hogy a diákhitel is felhasználható lesz nyelvtanulásra. Mészáros Lőrinc a közelmúltban társtulajdonosa lett nemrégiben egy országos hírű hálózatnak ahol a diákhitelt is fel lehet használni. A jövőben a nyelvoktatás és a vizsga rendszer is ki lesz helyezve külső magán iskolákba, melynek célja, hogy a továbbtanulni vágyó diákok megtanulják, hogy az életben semmi sem jár ingyen.
Aki karriert szeretne annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Akinek meg semmije sincs az annyit is ér- annak a jövőben se legyen semmije még nyolc általánosa se.

Fruzsina80

Probléma egy szál se. Anno szüleim is úgy vették a diplomát- mert a komcsik nem engedték nekik a tovább tanulást. rendszerváltás után jól el voltak vele.
Én egy mérnök diplomát vettem - jól el vagyok vele.
A magyar gyárak és vállaltok úgy olyan szarok, hogy tök mindegy, ki mit tervez az így is úgy is szar lesz!

Aki parázik az vegyen bölcsész diplomát- arra rá se néznek de a mekiben vagy a tescoban egy alsó vezetői pozíciót simán meg lehet vele pályázni.

Hülye elvárásokra hülye megoldások!

Új hozzászólásFelsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X