szerző:
Eduline

Iskolát festeni invitálták a szülőket egy törökbálinti iskolában, ami nem egyedi példa, találtunk oktatási intézményt, ahol függönyök varrására kérték az oda járó gyerekek családját vagy "székprogramot" hirdettek a folyosók berendezése érdekében - írja a hvg.hu.

©

„Az iskola tisztasági festését minden évben nyáron végeztettük el. Az elmúlt nyáron a Tankerületi Központ finanszírozta mindkét épület teljes festését. Idén tisztasági festésre a Tankerület részéről a … osztályok, valamint a wc-k, mosdók, öltözők festése biztosított. (…) Így a segítségüket kérjük, hogy kollégáimmal, Önökkel és tanulóinkkal a közösségi munka keretében fessük ki azokat a termeket folyosókat, amit a fenntartó ebben az évben nem finanszíroz” – idézi a hvg.hu azt a levelet, amit június végén kaptak a törökbálinti Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola vezetésétől az ide járó gyerekek szülei.

A levélben pontos dátumok is szerepelnek, amikor várják a festésben segédkezőket, de azt is bedobják ötletként, hogy álljon össze egy-egy osztály szülői és vállalja együtt, hogy kifejezetten a „gyermekeik szeptemberi osztályát kifestik, esetleg az osztály előterét”. Ehhez festéket és néhány eszközt vásárolnak, de „várják a felajánlást festék, festő szerszámok formájában” is – teszik hozzá.

Egy másik, pesti gimnáziumban a szülői értekezleten, szóban hangzott el nagyon hasonló kérés. „Elsős lesz a gyerekünk, ezért mondták el a tudnivalókat, köztük, hogy miben várják a szülők közreműködését. Valójában azért nem ért meglepetésként, mert már megszoktuk, hogy az óvodától kezdve egy csomó mindent nekünk kell összedobni” – mesélte az édesanya, aki szerint az igazgató udvariasan, nem nyomasztó jelleggel közölte mindezt, ezért nem botránkozott meg rajta.

Egy budai iskolában magát a padot akarták megvetetni a szülőkkel, miután a gyerekük plusz főként érkezett volna az osztályba. „A cipősszekrényt is a szülők dobták össze, de a padot egyedül megvenni azért drága lett volna. Szerencsére végül egy elballagó diák szülei odaadták azt, amit ők vettek korábban” – mondta. „Mit tehetnél egy ilyen helyzetben, mikor örülsz, hogy egyáltalán bekerült a gyerek egy jó, kis létszámú osztályba” – jegyezte meg.

„A köznevelési törvényben szerepelnek a szülő kötelességei, így például, hogy működjön együtt a pedagógusokkal, kövesse figyelemmel a gyerek tanulmányait, és általában tegyen meg mindent, hogy sikeres legyen az iskolában. Tehát van egy kvázi láthatatlan szerződés az iskola és a szülő közt, ez azonban kizárólag a gyerek tanulmányaira vonatkozik. Vagyis a szülőnek nem kötelessége, hogy bármit tegyen az iskola fenntartása, karbantartása érdekében, ehhez akár tevékenységgel, akár anyagilag hozzájáruljon” – mondta Szüdi János oktatási szakértő.

A szülők fizetik az iskolák felújítását

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik) költségvetési szervként van ugyan elkülönített büdzséje az iskolák dologi kiadásaira, a legtöbb esetben a szülők állják a nyári karbantartási, felújítási, átalakítási munkálatok költségeit az állami iskolákban − mondta több iskolatitkár a Napi Gazdaságnak. Egy vidéki intézményben például az egyik osztálytermet a szünetben "tornaszobává" alakítják, amelynek összköltsége 300 ezer forint.