szerző:
Eduline

A pápai tankerület vezetője nem ment el a nevében péntekre összehívott rendkívüli tantestületi értekezletre a somlóvásárhelyi iskolába – írja a 24.hu.

©

A 24.hu azt írja, Somlóvásárhelyi Széchenyi István Általános Iskola tantestületét csütörtökön röviddel azután értesítették Egyházi Andrea tankerületi igazgató jöveteléről, hogy a lap cikke megjelent az iskola kisiklott belügyeiről.

A testületben egyöntetű volt a vélekedés, a hirtelen bejelentett látogatás célja az, hogy ledorongolják a tanárokat, amiért nyilvánosságra került az iskolaigazgató távozásának ügye. Igaz, a 160 diák szülei, a falu plébánosa, a diákönkormányzat és több környékbeli roma önkormányzat már decemberben tiltakozó levelet írt az intézményt tíz éve vezető Martonné Vathy Hedvig eltávolítása miatt Balog Zoltán erőforrásminiszternek, de eddig az általános felháborodás ellenére senki nem mert nyilvánosan szót emelni a felülről jött beavatkozás ellen.

Ahogy arról pénteken beszámoltunk, a 24.hu írta meg, hogy december elején egyik napról a másikra távolították el a somlóvásárhelyi iskola igazgatóját, pedig az intézményt tíz éve vezető pedagógus három uniós pályázaton összesen 160 millió forintnyi támogatást nyert az iskolának. A lap úgy tudja, a tankerületi vezető a külsős pályázatíró cég bevonását kifogásolta, és azt vetette az igazgatónő szemére, hogy az iskola nem indulhatott volna a két nagyobb pályázaton egyszerre, mert az egyik tenderkiírásában egy később megjelent módosítás ezt elvileg kizárta.

Az iskolában ezt követően zárt tárgyalást rendeltek el, majd Martonné néhány óra múlva aláírta a lemondó, valamint az áthelyezéséről szóló nyilatkozatát. Egy pápai általános iskola alsó tagozatában helyezték el, ahol a nap végén idegösszeomlást kapott a történtek miatt.

160 milliós támogatást szerzett az iskolának, mégis eltávolították

December elején egyik napról a másikra távolították el a somlóvásárhelyi iskola igazgatóját, pedig az intézményt tíz éve vezető pedagógus három uniós pályázaton összesen 160 millió forintnyi támogatást nyert az iskolának. Somlóvásárhely szülői közössége még decemberben kért segítséget az emberierőforrás-minisztertől: 160-an írták alá a Balog Zoltánnak küldött levelet, miután kiderült, hogy a pápai tankerület vezetője egyik napról a másikra eltávolította az igazgatót.

A Klebelsberg Központ péntek este reagált a cikkre. Azt írják, "a portálon megjelentekkel ellentétben a valóság az, hogy a tankerületi központhoz eljutott információk alapján az intézményvezető több szabálytalanságot követett el a nevezett pályázatok, valamint a hivatali működése során is, ezért vizsgálatot indított a fenntartó a történtek feltárására".

Hozzátették: "az intézményvezető saját maga kérte a felmentését és az áthelyezését, szó sem volt semmiféle nyomásgyakorlásról. A tankerületi központ időközben - a vizsgálat lezárása után - az ügyben büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen közfeladati helyzettel való visszaélés bűntette alapos gyanújával". A központ szerint a cikk megjelenése óta az érintett tankerületi igazgató fenyegetéseket kap.