szerző:
Eduline

„Mit tehetnek a szülők az általánossá vált osztálypénz, óvodai csoportpénz szedése és behajtása ellen? Ne fizessenek! Ne vállalják el az osztálypénz (csoportpénz) beszedését!” – erre szólította fel a szülőket a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért.

©

A szervezet szerint az osztálypénz „magyar népszokás”, a szülők pedig azt hiszik, a fizetésre jogszabály kötelezi őket.

„A szeptemberi szülői értekezletek egyik napirendi pontja az osztálypénz, óvodákban  a csoportpénz megszavaztatása. Az osztálypénz vagy az óvodai csoportpénz mértékére legtöbbször egy pedagógus vagy valamelyik aktív szülő tesz javaslatot, amit a szülők egy része egyre magasabbra licitál” – véli a szervezet, amely szerint a „pénzbeszedő szülő” az ellenőrző könyvben vagy "felszólító levélben követeli a szülői közösséggel "megszavaztatott" havi pénzkvóta befizetését (zaklatás)".

Hozzáteszik azt is, ha valamelyik szülő nem akar vagy nem tud fizetni, „akkor kiközösítik és megalázó módon nyilvánosságra hozzák a nem fizető nevét. Kifüggesztik az "adósok" listáját a faliújságra (nyilván az intézményvezető engedélyével). Újabban megszégyenítésként - az adatvédelem szabályokat is sértve - megjelentetik az adós szülő nevét valamelyik közösségi oldalon”.

A szervezet azt nem említette meg közleményében, hogy az osztálypénzből a diákok külön programjait szokták megszervezni, például egynapos kirándulásokat, színház- és mozilátogatásokat.

A következő 15 évben 60-70 ezer pedagógus megy majd nyugdíjba

Nyilvánosságra hozta a közoktatás állapotáról szóló helyzetértékelést a Nemzeti Pedagóguskar: a tanári kar elöregedett, az iskolák működtetése azonban olajozottabb, mint korábban. A kar honlapján is elérhető 24 oldalas dokumentum 11 témakörben értékeli a közoktatás jelenlegi helyzetét és fogalmaz meg javaslatokat. Az egyes témakörökben folyamatosan készülnek a részletes, adatokkal alátámasztott elemzések, javaslatcsomagok.