szerző:
Eduline

Ezen a héten sem unatkoztunk: kiderült, hogy elkészült az új Nemzeti alaptanterv, módosítottak az óvodai nevelés programján, indoklás nélkül utasították el az egyik neves debreceni gimnáziumot tizenhat éve vezető pedagógus igazgatói pályázatát. Ezek voltak a hét fontosabb oktatási hírei.

Mindenki támogatta az igazgatót, de a minisztérium nemet mondott

Hiába támogatta a tantestület, a szülői választmány és a diákönkormányzat, az oktatási államtitkár - indoklás nélkül - elutasította a debreceni Ady Endre Gimnáziumot tizenhat éve vezető Rózsavölgyi Gábor pályázatát. Helyette Türk László történelemtanár, fideszes önkormányzati képviselő vezetheti a gimnáziumot. "A jogszerű működés hiánya" - ezzel indokolta a Klebelsberg Központ, miért nem támogatták a debreceni Ady Endre Gimnázium eddigi igazgatójának pályázatát. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Változások jönnek az óvodákban ősztől: így alakítanák ki a "szülőföldhöz kötődést"

Magyar népmesék, versek és mondókák, hagyományőrző népi játékok, dalok megismerése - ha eddig valamelyik óvodában nem ez lett volna a program, ezután ez lesz. A minisztérium a többi között saját gyártású kisfilmeket is készít majd, az előkészületek már tartanak. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Megvan az új alaptanterv tervezete

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megkapta az új Nemzeti alaptanterv (Nat) tervezetét hétfőn. A minisztériumi véleményezés után széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetés indul az új Nat-tervezetről, és azt követően kerül majd a kormány elé. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

©

Ezért nem találják helyüket a friss diplomások: kényszer, elvárások, bizonytalanság

Mihez kezdenek azok, akik friss diplomásként munkába szeretnének állni? Biztos, hogy mindenhol tárt karokkal várják őket? Mennyi mindenben kell megfelelnie, helyt állnia egy pályakezdőnek? Szakemberek és friss diplomások mesélnek tapasztalataikról és a kapunyitási pánikról. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Vége a genderszaknak

A hét elején alig huszonnégy órát kaptak az egyetemek arra, hogy véleményezzék az Emmi és az igazságügyi tárca rendeletmódosító előterjesztését, amelynek egy pontja kimondja: a jövőben nem indulhat képzés társadalmi nemek tanulmánya szakon. Vagy ahogy a politikai vitákban elhíresült: genderszakon. A teljes cikket itt olvashatjátok el.