Ilyen változások jönnek az óvodákban ősztől: így alakítanák ki a "szülőföldhöz kötődést"

2

Magyar népmesék, versek és mondókák, hagyományőrző népi játékok, dalok megismerése - ha eddig valamelyik óvodában nem ez lett volna a program, ezután ez lesz.

Forrás: pixabay.com

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint a nemzeti köznevelésről szóló törvény és a módosított óvodai nevelés országos alapprogramja legfontosabb célként határozta meg az óvodáskorú gyermekek egészséges fejlődésének elősegítését, ennek fontos része - játékos formában - a lelki nevelés, a szülőföldhöz kötődés kialakítása. Ezért az alapprogram az óvodai nevelés mindennapi gyakorlatába illeszti a magyar népmesék, versek és mondókák, hagyományőrző népi játékok, dalok megismerését. Ezt a munkát a minisztérium a többi között saját gyártású kisfilmek készítésével is segíteni akarja, az előkészületek már tartanak.

hirdetés
hirdetés

Megemlítették, hogy hamarosan minden magyar óvodába eljuttatják a magyar népmesék ajándékcsomagot. Az óvodapedagógusok ingyenesen hozzáférhetnek módszertani-digitális tartalmakhoz a nemzeti köznevelési portálon. A kapcsolódó tartalmi fejlesztésekre a jövő évi költségvetés további 500 millió forintot biztosít.

Odacsaptak a miniszternek óvodapedagógusok: sajnos a legtöbb pedagógus fél

Kásler Miklós erőforrás-miniszternek címzett levél jelent meg a petíciók létrehozására szoolgáló oldalon, a peticiok.com-on. Az éles hangú levelet - amelyben felvilágosítják a tárcavezetőt arról, milyen változásokra van valójában szükség az óvodákban - "óvodapedagógusok" aláírással látták el. "Ön szerint törvénybe kell iktatni, hogy már az óvódákban elkezdődjön a gyermekek egészséges életmódra való nevelése.

Közölték továbbá: az óvodáknak fontos szerep jut az egészséges életmódra nevelésben, illetve az egészséges életvitel iránti igény korai alakításában. A gyermek testi fejlődésének elősegítése ebben az életkorban kiemelt jelentőségű. Az óvodai nevelés ezért amellett, hogy biztosítja a gyermek fejlődéséhez és fejlesztéséhez szükséges egészséges és biztonságos környezetet, olyan feladatokat is magára vállal, mint a környezettudatos magatartás megalapozása, a természet védelméhez és megóvásához kapcsolódó szokások kialakítása.

Felhívták a figyelmet arra, hogy mivel az óvodák egyik feladata a kiemelt gondoskodás mellett a gyermekek testi képességeinek fejlesztése is, ezzel a harmonikus, összerendezett mozgás kifejlődését is elősegítik, az egészséges életmód, a testápolás, az étkezés, az öltözködés, a pihenés, a betegségmegelőzés és az egészségmegőrzés szokásainak szakszerű kialakítása mellett.

Nemzeti nevelés az óvodában: módosították az alapprogramot, de senki nem tudott róla

Előre egyeztetés, megbeszélés nélkül módosítottak az Óvodai nevelés országos alapprogramján: szeptembertől már a nemzeti identitástudat erősítése is hangsúlyosabb feladata lesz az óvodapedagógusoknak a magyar óvodákban. Szeptembertől már a nemzeti identitástudat erősítése is hangsúlyosabb feladata lesz az óvodapedagógusoknak a magyar óvodákban - legalábbis erre lehet következtetni az Óvodai nevelés országos alapprogramjának nemrégiben elfogadott módosításából - írja a Népszava, hozzátéve: az alapprogram olyan az óvodáknak, mint az iskoláknak a Nemzeti alaptanterv, meghatározza az intézmények pedagógiai munkájának alapelveit.

Az intézkedés célja továbbá az óvodák működésének támogatása, ennek részeként lehetőség nyílik szakmai eszközök beszerzésére, a jelenlegi terek bővítésére, az udvari játékok korszerűsítésére, az étkeztetés alapanyagainak javítására.

Azt írták: 2010 óta folyamatosak a kormány támogatásával megvalósuló óvodaépítések és -fejlesztések, 2014-től az infrastrukturális pályázatok lehetővé tették, hogy 9200-zal nőjön az óvodai helyek száma. A 2019-es költségvetésben emelkedett az óvodák működtetési támogatása a jelenleg egy gyermekre jutó évi 81 700 forintról 97 400 forintra. Megjegyezték, hogy a minisztérium a szakmai program módosítását egyeztette a Nemzeti Pedagógus Karral.

Aggasztó a pedagógushiány az óvodákban: van, ahová majdnemdiplomásokat is felvennének

Nemcsak tanárokból, óvodapedagógusokból is egyre nagyobb a hiány, jelenleg több mint 760 óvónőt keresnek az óvodák. Ma már Budapesten is egyre nehezebb betölteni az üres álláshelyeket: a kisebb településeken lakhatási támogatást vagy szolgálati lakást kínálnak a jelentkezőknek, míg például Ferencváros 45 ezer forintos plusz juttatással próbálja a kerületbe csábítani az óvodapedagógusokat.

hirdetés

Hozzászólások (2)

Szmama

Mielőtt bevezetnék a B2 nyelvvizsga meglétét az egyetemi felvételihez, keményen górcső alá kellene venni a nyelvet tanítókat a középiskolákban. Ugyanis némelyikük diplomája "100 éves", anyanyelvi környezetben jó ha töltött pár hetet, de ismerek olyat is, aki egyetlen napot sem. Elég nagy számban tanítanak főleg a vidéki középiskolákban átképzett, eredetileg orosz szakos nyelvtanárok, akik ma nehezen tudnának letenni egy középfokú nyelvvizsgát is. Fel kellene már hagyni a nyelvtan tanítási központú nyelvoktatással és végre idegen nyelven meg kellene tanítani a diákokat kommunikálni. Saját gyerekeim szerint a nyelvórák általában dög unalmasak, sok a nyelvtani,írásbeli feladat. Így hogy lesz nyelvvizsga? Majd anya meg apa mélyen a zsebébe nyúl és magánórákra járatja csemetéjét, ha azt akarja hogy egyetemre járjon.Kedves politikus urak! Igazán nem akarom tovább ragozni a dolgot, de el kellene gondolkozni és szétnézni az ország középiskoláiban! Nem a budapesti menő gimnáziumok szintjét kellene alapul venni, mert nem járhat oda mindenki!

... úgy tesznek a barmok, mintha nem párttitkár, munkásőr, III/III-as és egyéb besúgó családokból jöttek volna és ennek megfelelően gerinctelenek is lettek
... mit számít, mit próbáltak beléjük verni az oktatásban, kisdobos, úttörő és kiszes világukban
... csak fideszes lett belőlük, azaz liberális, polgári, illiberális, fasiszta ... és még ki tudja a végét?

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X