szerző:
eduline/mti

Tüntetést szervez pedapógusnapra a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

©

Tüntetést szervez pedapógusnapra a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). "Az oktatás hazánk egyik legveszélyeztetettebb területe jelenleg. A folyamatos átalakítások a szakma és a társadalom támogatása nélkül történnek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tudomást sem vesz az észérvekről, az ellenvéleményekről. Ne tűrjük!" - írják az esemény Facebook-oldalán.

A PDSZ a problémák között említi a 16 évre csökkentett tankötelezettséget, "a szakképzések közismereti tananyagának lebutítását", "a felsőoktatás szisztematikus ellehetetlenítését" és "a Magyar Pedagógus Kar áterőszakolását a szakma semmibe vétele nélkül".

Mendrey László, a PDSZ elnöke egy pénteki budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: azt látják, hogy azok a rendelkezések, törvények, amelyek az oktatás területén születtek, nem abba az irányba viszik az országot, amelyet korábban a kormány meghatározott, azaz a gazdasági és társadalmi felemelkedés felé. Mendrey szerint nem olyan fiatalok kerülnek ki az iskolapadból, akiknek a tudása hasznosítható és konvertálható lenne a munkaerőpiacon. Ez pedig komoly gondot okoz az ország további fejlődése szempontjából.

Jelezte: a vasárnapi demonstráción petíciót adnak át, amelynek részletein most dolgoznak. A kiosztott szórólap szerint a köznevelési törvény szeptemberi életbelépése állandósuló forráskivonást, a gyerekek számára már az óvodáskortól nehezedő feltételeket, a nehéz helyzetben lévők végleges leszakadását jelenti.

Neubauer István, a Szülői Hálózat képviselője az MTI-nek azt mondta: azért támogatják az akciót, mert normális esetben a szülőknek az iskolákban minden eszközük meglehetne arra, hogy felemeljék szavukat, és azok az intézmények, amelyek arra szolgálnak, hogy a szülők visszajelzéseit beépítsék, működnek. Az elmúlt három évben azonban ezek az intézmények fokozatosan megszűnnek, visszafejlesztik őket - tette hozzá, bírálva a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ létrehozását.

A demonstráció vasárnap 14:00-kor a Lánchíd pesti hídfőjénél, az Eötvös szobornál kezdődik, a tüntetők 15:00-kor az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épülete elé vonulnak. Az eseményhez támogatóként csatlakozott a Középiskolai Hálózat, a Hallgatói Hálózat, az Oktatói Hálózat, a Hálózat a Tanszabadságért és a Szülői Hálózat is.