szerző:
MTI

Szakiskolák tesztelték a Liga Szakszervezetek által kidolgozott Munkavállalói ismeretek című tananyagot, amely később bekerül a szakoktatás rendszerébe - tájékoztatta az érdekvédelmi szervezet szerdán az MTI-t.

Hivatalos levelek elkészítéséről, állásinterjúról, kommunikációs stílusokról fognak tanulni a szakiskolások
©

A Liga Szakszervezetek kétfordulós tanulmányi versenyt rendezett a Munkavállalói ismeretek című, szakiskolák részére fejlesztett tananyag tesztelésének részeként, a győztes a debreceni Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola csapata lett. A második helyezést a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola és Kollégium érte el, míg a dobogó harmadik fokára a szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium állhatott - olvasható a Liga tájékoztatásában. Drámai mértékben fejletlenek a szakiskolába kerülők alapkészségei.

A közlemény szerint a verseny első fordulóját elektronikus úton bonyolították, a második fordulót Budapesten szervezték, az online felületen legjobban teljesítő három csapat részvételével. Ekkor olyan gyakorlati jellegű, szituációs feladatokat kellett megoldaniuk a versenyzőknek, mint például hivatalos levél elkészítése, állásinterjún való részvétel, különféle kommunikációs stílusok és karriercélok bemutatása, valamint villámkérdésekre is válaszoltak. 2016-tól teljesen megváltozik a középfokú iskolák rendszere, újfajta intézményekbe járnak majd a diákok.

A Munkavállalói ismeretek című, szakiskolák számára fejlesztett tananyagot országszerte tíz szakiskola 40 pedagógusa és 680 diákja tesztelte. A tananyag később bekerül a szakoktatás rendszerébe, a diákok külön tantárgy keretében szerezhetik majd meg a munkaerő-piacon is szükséges ismereteket.

A Liga a tananyagot "A munkáért!" című projekt keretében dolgozta ki, amelyhez összesen 1,6 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv keretében. A projekt négy pillérre épül: az új munka törvénykönyve munkaadói és munkavállalói hatásvizsgálata, a kollektív szerződések kötésének elősegítése tanácsadással, a vállalkozók képzése, illetve a munka világát érintő témákban a fiatalok felkészítése tananyaggal - olvasható a közleményben.

Ilyen lesz a következő tanév

Szeptemberben az általános és középiskola minden évfolyamában heti öt tesiórájuk lesz a diákoknak.

Az 1-4. osztályosok óraszámait itt, az 5-8. évfolyam kerettantervét pedig itt találjátok. Azt, hogy mit fognak tanulni a gimnazisták, itt nézhetitek meg.

Arról, hogy mi vár a diákokra a következő tanévben, itt olvashattok, a mindennapos éneklés ötletéről itt találjátok cikkünket, a legviccesebb mémeket pedig itt nézhetitek meg.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!