szerző:
MTI

Jelentősen nőtt a cannabis társadalmi elfogadottsága a lengyel diákok körében, egy januári felmérésből kiderül, hogy...

Jelentősen nőtt a cannabis társadalmi elfogadottsága a lengyel diákok körében, egy januári felmérésből kiderül, hogy csaknem 50 százalékuk legalizálná a marihuánát, de csak 17 százalékuk olvasott szakmai feldolgozásokat róla.

A mazóviai függőségmegelőző központ 2011-2012 fordulóján végzett felmérést a 25 éven aluli diákok körében. Az eredmények a 18 hónappal korábbiakkal összevetve növekedési tendenciákat mutattak. A felmérés szerint a diákok több mint fele engedélyeztetné a kis mennyiségű marihuána birtoklását, ami több mint 25 százalékos növekedést jelent 2010-hez képest.

A cannabis legalizálásának legnagyobb, 48 százalékos támogatottságát a 13-15 éves tanulók körében jegyezték, ami jelentős, 21 százalékos növekedést jelent. Más kábítószereknek már jóval kevesebb a "rajongója", csak minden tizedik megkérdezett legalizálná például az amfetamint. A diákok 54 százaléka azt is tudja, hol juthatna kábítószerhez. A kábítószerek támogatottsága a nagyvárosiak körében a legnagyobb, több mint 80 százalékos.

A felmérésből az is kitűnik, hogy a 25 éven aluliak nagy része elsősorban az interneten keres információkat a kábítószerekről és hatásukról. Többségük hiányolja a téma igényes bemutatását az iskolai foglalkozások keretében.

A központ szerint a kábítószer társadalmi elfogadottságát az utóbbi hónapokban fokozódó legalizációs propaganda befolyásolta. A parlamentben is képviselt liberális Palikot Mozgalom több happeningjében a marihuána veszélytelenségére akarta felhívni a figyelmet. Képviselője pénteken a lengyel parlamentben akart elszívni egy füves cigit, de végül csak cannabis illatú füstölőt gyújtott meg.