szerző:
Eduline

Több százezer forintot fizetnek egy-egy tanévért a legdrágább magyarországi iskolákba járók szülei. Mit nyújtanak ezek az iskolák? Utánanéztünk.

Budapesti Német Iskola és Thomas Mann Gimnázium (Deutsche Schule Budapest)
©

Szakkörök, sportlehetőségek, idegen nyelvű oktatás, kisebb létszámú osztályok - ezt kapják a legdrágább magyarországi iskolák diákjai a borsos tandíjért cserébe.

Angolul, 1 millió 360 ezer forinttól

Életkortól függően 10 450-20 500 dollárba (2 330 000-4 570 000 forintba) kerül egy tanév a Nagykovácsiban található Amerikai Iskolában (American International School of Budapest). Az intézmény hároméves kortól várja a gyerekeket, az oktatás egészen az érettségiig tart.  Az ötévesek szüleinek 17 200, a végzős diákoknak pedig 20 500 dollárt, emellett egyszeri 700 dolláros (156 ezer forintos) regisztrációs díjat kell fizetniük.

Igaz, ha valaki nem marad a tanév végéig, a tandíj egy részét visszaadják: ez gyakran előfordul, ugyanis a diákok többsége ugyanis "átutazóban" van Magyarországon, átlagosan három évig maradnak az iskolában a diákok. 19-19 százalékuk amerikai, illetve magyar, 11 százalékuk pedig dél-koreai - rajtuk kívül több tucat különböző országból érkeznek ide a tanulók.

Az intézményt 1973-ban alapították, jelenleg 850 diák tanul a 32 hektáros parkkal körülvett iskolában. Egy oktatóra nyolc tanuló jut, a tanári kar több mint fele amerikai. Az oktatás nyelve teljes egészében az angol.

Az iskolának van saját színházterme, medencéje, tenisz- és kosárlabdapályái. A diákok különböző sport- és szabadidős tevékenység közül választhatnak, színházi, zenei és kézműves foglalkozásokban vehetnek részt, de az intézmény hangsúlyt fektet a környezettudatosságra és a társadalmi felelősségvállalásra is.

1,3 milliótól 3,5 millióig

A Szilágyi Erzsébet Fasoron található Greater Grace International School (GGIS) "bibliai alapokon" oktatja a diákokat, de programjában szerepel a latin nyelv tanítása is. A Greater Grace is az óvodától az érettségiig fogadja a diákokat, a tanítás nyelve itt is az angol, a nem angol anyanyelvű diákoknak külön felzárkóztatást biztosítanak.

Az óvodások szüleinek évente 1 360 000 forintot, az iskolai előkészítő évfolyamon tanulóknak 2 250 000 forintot, az iskolásoknak pedig 3 035 000-3 550 000 forintot kell fizetniük. 

Az 1991-ben alapított intézmény eredeti célkitűzése szerint a magyarországra érkező misszionáriusok gyerekei számára biztosítja a tanulmányok elkezdését vagy akár a továbbtanulást. Ma harminc különböző ország diákjai tanulnak itt, akik többek között sportfoglalkozásokra, sakk- és újságírókörre, drámára és fotószakkörre is járhatnak az órák után.

Francia, német, osztrák

A II. kerületi Budapesti Francia Iskolában (Gustave Eiffel Francia Óvoda Általános Iskola és Gimnázium) az óvodásoknak 1 342 350 forintba, az alsó tagozatosoknak 1 394 490 forintba, a felső tagozatosoknak és a gimnazistáknak 1 650 140 forintba kerül egy tanév. Külön kell fizetni az óvodai gyermekfelügyeletért, a tanulói szobai díjért, az érettségiért és az első beiratkozásért is. A tanári kar több mint fele francia anyanyelvű tanár, valamivel kevesebben vannak a magyar nyelvűek.

A Budapesti Német Iskola és Thomas Mann Gimnázium (Deutsche Schule Budapest) a 2013/14-es tanévre 3750 eurós (1 118 000 forintos) tandíjat határozott meg, emellett a felvételnél 1500 eurós (447 ezer forint) beiratkozási díjat is kell fizetni. Ez a második gyereknél 750, a harmadiknál 375 euróba kerül, a negyedik gyermek után pedig elengedik.

Az iskolában jelenleg 50 tanár felügyeletével 420 diákot oktatnak, a végzősök német vagy magyar és német érettségit is tehetnek. A német iskolában is különböző sportkörökbe, zenei és színházi foglalkozásokra, barkácsműhelybe járhatnak a diákok, sőt kertészkedhetnek is az iskolához tartozó parkban.

Jóval olcsóbb a XII. kerületi Osztrák Gimnázium (Österreichische Schule Budapest): az éves tandíj összegeitt "mindössze" 430 ezer forint. A szintén budai, 4 évfolyamos gimnázium körülbelül 200 tanulójára 14 osztrák és 9 magyar tanár jut. Az oktatás nyelve a német, emellett a diákok tanulnak angolt és franciát is. Az osztrák tanterv alapján kiegészítő képzést nyújtanak matematikából, biológiából, fizikából és kémiából. Emellett oktatnak magyar nyelv és irodalmat és magyar történelmet is, az intézmény érettségijét Ausztriában és Magyarországon is elfogadják.

Azok, akik még nem beszélnek elég jól németül, előkészítő osztályba járhatnak, ahol heti húsz órában tanulják a nyelvet, és év végére legalább B1-es szintre jutnak el. A nem magyar anyanyelvűeknek külön nyelvoktatást biztosít az iskola. A diákok évente néhány hetet német nyelvterületen tölthetnek, szerveznek sítábort és vállalati látogatásokat, de van iskolai színház, zenekar és kórus is.