szerző:
Eduline

Mozgalmas hónap lesz az október: a középiskolák nyilvánosságra hozzák felvételi tájékoztatójukat, elkezdődik az őszi érettségi, indulnak a szakmai vizsgák, de az egyetemistáknak és főiskolásoknak is van tennivalójuk. Összegyűjtöttük a legfontosabb dátumokat.

Őszi érettségi: október 10-től

Október 10-én, pénteken nemzetiségi nyelvi és irodalmi írásbelivel indul az idei őszi érettségi - október 13-án magyarból, rajzból és szakmai tárgyakból, október 14-én matematikából és földrajzból, október 15-én történelemből és latin, valamint héber nyelvből, október 16-án filozófiából és informatikából vizsgáznak majd a jelentkezők, míg október 17-én különböző nyelvek kerülnek sorra.

Az emelt szintű szóbeli vizsgákat november 6. és 10., a középszintű szóbeliket pedig november 17. és 22. között tartják majd a középiskolák. Az idei őszi érettségi összes vizsgaidőpontját itt nézhetitek meg, a pontos beosztásról pedig az az intézmény tud bővebb tájékoztatást adni, ahol az őszi érettségire jelentkeztetek.  

Középiskolai felvételi: október végétől

December elejéig nincs sok tennivalójuk a középiskolába készülőknek, a központi írásbelire december 9-ig kell jelentkezni. Október mégis fontos hónap, a gimnáziumok, szakközépiskolák és szakiskolák ugyanis a hónap végéig teszik közzé felvételi tájékoztatójukat - ebben a meghirdetett tagozatokat és osztályokat, valamint a pontszámítás szabályait is megtaláljátok. Az idei középiskolai felvételiről itt találjátok a legfontosabb infókat.

Jogviszony-igazolás: október 15-ig

Október 15-ig kell eljuttatni a Magyar Államkincstárhoz az egyetemisták és főiskolások jogviszony-igazolását - olvasható a Magyar Államkincstár honlapján.

©

A felsőoktatási intézményben tanulók után nem jár családi pótlék, még akkor sem, ha 18 évnél fiatalabbak. Ugyanakkor ha több eltartott gyermek van a családban, a családi pótlék megállapításakor figyelembe veszik az egyetemistákat-főiskolásokat is. Vagyis ha a családban van egy 11, egy 13, illetve egy 20 éves eltartott tanuló, a családi pótlék csak a két fiatalkorú gyermek után jár, összege azonban a három- vagy többgyermekes családoknak járó pótlék lesz. Milyen ösztöndíjakat kapnak az elsőéves egyetemisták és főiskolások? Részletes összefoglalónkat itt találjátok.

Őszi szünet: október 27-től október 31-ig

A szünet előtti utolsó tanítási nap október 22., szerda, a szünet utáni első tanítási nap pedig november 3-a, hétfő. A 2014/2015-ös tanév legfontosabb dátumait itt találjátok.

Szakmai vizsgák: október 6-tól

A szakközépiskolákban, a szakiskolákban, a speciális szakiskolákban a szakmai vizsgák írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgarészét, valamint írásbeli, interaktív, szóbeli és gyakorlati vizsgáját a következő időpontokban kell megszervezni: írásbeli vizsgarész, írásbeli és interaktív vizsga: 2014. október 6-7-8-9-10. 8.00-tól, szóbeli és gyakorlati vizsgarész, valamint szóbeli és gyakorlati vizsga: 2014. október. A többi szakmai vizsga időpontját itt találjátok.

Első évfolyamos diákok felmérése: október 10-ig

Az általános iskoláknak október 10-ig kell felmérni azoknak az elsősöknek a számát, akiknél az alapkészségek fejlesztését jobban kell támogatni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!