szerző:
Eduline

Nem megy a matek, és korrepetálásra kell járnia a diáknak? Közel sem biztos, hogy csak többet kellene tanulnia.

©

A magyar diákok 5-10 százalékának a szokásosnál nagyobb problémája adódhat számítási feladatokkal. Az ő esetükben nem - vagy nem csak - arról van szó, hogy egy tananyagot nem tanult vagy tanítottak meg neki, hanem hiányzik az alapvető érzéke a számokhoz. Egy számjegy értékét nem ismerik fel automatikusan, mint a többi ember - a problémát nevezzük diszkalkuliának.

Az agy olyan területei felelősek az elharapódzódó rendellenességért, melyek kisgyermekeknél még fejleszthetők lennének, hogy a későbbiekben kisebb gondot jelentsen a számolási zavar. Ha a többi gyerekhez képest nagyobb nehézséget okoz a tájékozódás, gyakrabban megcsúszik az időérzékelésben, nehezebben memorizál mondókákat vagy verseket, problémás a 10 feletti számolás, esetleg a mértékeket rendszeresen rosszul becsli a gyerek, akkor érdemes nagyobb figyelmet szentelni ennek fejlesztésére.

Mivel több készségre is hatással lehet egyetlen probléma, így különösen fontos a korai felismerés és fejlesztés. A diszlexiás diákok jelentős része még mindig csak középiskolás korban szembesül azzal, hogy számolási zavarral küzd, vagyis éveken keresztül tarthatták butának, esetleg lustának, mert nem gyakorol eleget.

©

Hogy mennyire összetett folyamatról van szó: pusztán a szorzáshoz húsz különböző agyterület összehangolt működésére van szükség, tehát ha valahol probléma van, az a súlyosságától függően kihatással lehet a kapott eredményre vagy a számolás hosszára.

A jó hír, hogy a diszkalkuliások megtanulhatják a legfontosabb matematikai műveleteket, ehhez az agy más területeit kell bevonják a feldolgozásba. Ez előnyösen hathat más készségeik fejlődésére is, tehát a korai felismeréssel és fejlesztéssel akár előny is faragható a diszkalkuliából.

A rendellenességnek nincs gyógymódja, de már évek óta zajlanak ígéretes kísérletek:

Gyógyítható lesz a diszkalkulia?

Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez. Bizonyos agyterületek elektromos ingerlésével segíteni lehet a számolási nehézségben, azaz diszkalkuliában szenvedőkön - állítják brit kutatók.