szerző:
Eduline

Furcsa ilyet állítani, de gyakorlatilag bármit megváltoztathat a tanár az óraszámon kívül, ami nincs megszabva követelményként a Nemzeti Alaptantervben. Egyelőre nem lehet eldönteni, hogy káosz lesz vagy nyugalom.

©

Korábban beszámoltunk Palkovics László államtitkár bejelentését követően, hogy a kormány néhány héttel a tanév megkezdése előtt babrálja meg a tantárgyak kerettantervét. A céljuk, hogy a tanár egyéni felelőssége szerint, de ideiglenesen csökkenteni lehessen a diákok terhein, amíg nem készül el az új Nemzeti Alaptanterv.

Néhány héttel a tanév előtt piszkálja meg az állam a tanterveket

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet javaslatai alapján el lehet térni a Nemzeti Alaptantervtől és a kerettantervben meghatározottaktól. Nem lesz sok ideje a tanároknak a felkészülésre, augusztusban készülnek csak el az ajánlások. Akár a tananyag harmadát is elhagyhatják majd a tanárok, de komoly felelősséggel.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő intézet ajánlásokat dolgoz ki augusztusra az új tanmenetekre, melyben megjelölik, hogy milyen ismeretanyag hagyható ki a tanórákon. Már július végén leszögezték, hogy ennek törvényességéhez rendeletváltozás kell, melynek tervezetét a héten készítette el az EMMI oktatási államtitkársága. A dokumentumot csütörtökig kell véleményeznie a kormánynak.

A rendelet azonban olyan vázlatosan fogalmaz, hogy lényegében a tanár bármit elhagyhat, ami nem sérti a Nemzeti Alaptantervben foglaltakat, egyben teljesen értelmetlenné teszi, hogy létezik egy külön rendelet a kerettantervekre, hiszen attól komolyan el lehet térni. Ugyanis sehol nem szerepel, hogy az OFI ajánlásait lehet csak alkalmazni alternatívaként.

Ez valóban nagy szabadságot adhat egy tanár kezébe, azonban csak az oktatási gyakorlatára és tapasztalatára hagyatkozhat, ha valóban el kíván térni a korábbi kerettantervtől. Ez viszont iskolán belül is, nem csak intézmények között is hatalmas különbségeket eredményezhet egy-egy tárgy oktatásában. A tanároknak lényegében az általuk oktatott generációt meghatározó döntést kell hozniuk szeptemberben, hogy miként tanítanak majd: vagy a megszokott, sok lexikális tudást elváró tanmenetet követi, vagy megpróbál reformokat végrehajtani. Utóbbi esetben a következmények senki által nem ismertek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!