szerző:
Eduline

Több roma fiatalt is meghallgattak azok közül, akik pert indítottak, miután a Kúria is kimondta, jogellenesen különítették el őket általános iskolában nem roma társaiktól. Elképesztő történeteket meséltek a néhány évvel ezelőtti gyakorlatról.

©

Korábban már mi is írtunk arról, hogy 63 gyöngyöspatai roma fiatal kártérítést követel, amiért annak idején szegregáltan oktatatták őket, és elmondásuk szerint emiatt ledolgozhatatlan hátrány érte őket az oktatásban és a munkaerőpiacon is.

A Kúria tavaly már megállapította, hogy jogellenes szegregáció történt az iskolában, és a cigány gyerekek rosszabb minőségű oktatást kaptak nem cigány társaiknál.

Iskolai szegregáció Magyarországon

Módszeresen fogyatékosnak minősítették a roma tanulókat

Már az MTA szerint is elszabadult a szegregáció

Lemondott a hátrányos helyzetű diákokról az állam?

Az Európai Bizottság szerint is nő a szegregáció

Az Abcúg ott volt az első tárgyalási napon a Gyöngyösi Járásbíróságon, ahol a volt diákok elmesélték, pontosan milyen hátrányok érték őket:

“Nektek hiába tanítjuk az informatikát, ti úgysem értitek meg” – a portál szerint az egyik fiatal így emlékezett vissza, mivel indokolta az egyik tanár, hogy nekik nem tartják meg az informatika órákat.

Leckét sosem írattak velük, akik mégis megcsinálták önszorgalomból, azokét a tanár nem ellenőrizte. Ez volt a helyzet olyan osztályokban is, ahol integráltak voltak jelen roma és nem roma gyerekek. Ugyanígy jártak el felelésekkor is, a cigány diákokon nem kérték számon a megtanulandó verseket sem.

A romák sem az úszás-, sem pedig a táncórákon nem vehettek részt, ahogy az osztálykirándulásokon sem.

Az angol órákon csak alapszavakat, állatokat és színeket tanítottak nekik. A diákok szerint a tanárok sosem segítettek nekik, ha jelezték, valamit nem értenek.

“Hetedikben például a negyedikes magyar könyvet használtuk. Azt mondták, azért, hogy ismételjünk” – idézi a portál az egyik vallomást.

Az iskola emeleti mosdóját a nem romáknak tartották fenn a vallomások szerint, ha mégis odamentek a cigány diákok, szaktanárira vagy igazgatóira számíthattak.