szerző:
Eduline

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik) költségvetési szervként van ugyan elkülönített büdzséje az iskolák...

©

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik) költségvetési szervként van ugyan elkülönített büdzséje az iskolák dologi kiadásaira, a legtöbb esetben a szülők állják a nyári karbantartási, felújítási, átalakítási munkálatok költségeit az állami iskolákban − mondta több iskolatitkár a Napi Gazdaságnak. Egy vidéki intézményben például az egyik osztálytermet a szünetben "tornaszobává" alakítják, amelynek összköltsége 300 ezer forint.

A pénzt a diákönkormányzat és a szülői munkaközösség gyűjti össze: spórolnak a szakértői véleményen - azt az egyik tanár férje adja - , az építési munkálatokat pedig a közeli szakiskola diákjai végzik nyári gyakorlaton. Egy másik iskolában az ebédlőt festik ki a szülők.

A költségeket hivatalosan vagy az önkormányzatoknak, vagy a Kliknek kellene állnia, attól függően, hogy melyikük az iskola üzemeltetője. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke megerősítette, csak a legszükségesebb felújítások költségeit fedezi a fenntartó, a többit a szülők fizetik.

A 3000 főnél kevesebb lakosú településeken a fenntartói és az üzemeltetői feladatokat a Klik látja el, kivéve az 50 ezer forint feletti beruházásokét − mondta Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. Egy mosdócsere beruházásnak minősül, a szifon megjavítása csak "üzemeltetési probléma". A 3000 fő feletti városok esetében a helyi önkormányzat felelős az üzemeltetésért, így minden tankerületben külön-külön kell meghatározni a munka jellegét, amelyet a Klik vezetése hagyhat jóvá.

Az általános iskolák és óvodák többsége egyébként jó állapotban van, miután a regionális programok keretében csaknem 35 milliárd forintot fordítottak régiónként ilyen célokra. A gimnáziumok, szakiskolák és szakképző iskolák felújítására az elmúlt 8 évben viszont nem jelent meg pályázati kiírás, kivéve a térségi integrált szakképző központokat (tiszk).

A Klik a 2013-as költségvetési törvény szerint az idei összes kiadási előirányzatából dologi kiadásokra 56,2 milliárd forintot fordíthat, amelyben szerepelnek a karbantartási és állagmegóvási összegek is. Az éves keretösszegeket a központ tankerületenként, intézményre tervezve, a 2012-es beszámolók alapján állapítja meg. A tankerületek ebből a keretösszegből önállóan gazdálkodnak.