Közoktatás Edupress

Színházi kisesszé pályázat egyetemistáknak

Elolvasom

A színházi metamorphosis: a színházi átváltozások dokumentumai, legyen az a darab, a rendezés, a játéktér, a stílus, a nyelv, a díszlet, a világítás, a közönség átváltozása. Erről várnak fiatal alkotóktól kis, 3-4 oldalas esszéket a szegedi Thealter Nemzetközi Alternatív Fesztiválhoz kapcsolódó pénzdíjas pályázatban.

Közoktatás Eduline

Betyárfesztivál a Bakonyban

Elolvasom

Van egy falu a Bakonyban, ahol minden nyáron betyárok bukkannak fel egy fesztiválon. Van arra egy otthon, ahol azok a gyerekek élnek, akiknek rögtön felnőtté kellett válniuk, amikor betegségükre fény derült. Van ott egy csapat csupaszív segítőkész ember, aki hivatásának érzi, hogy a sokszor fájdalmas és fárasztó kezeléseket kapó gyermekek lelkét is gyógyítsa. Van egy kis csoda Bakonyszűcsön, ahol a daganatos beteg gyerekek rehabilitációs otthona működik immáron huszadik éve. Már jópár éve vannak a gyerekeknek nyáron programok, 2006 óta pedig minden nyáron megrendezik nekik a bakonyszűcsi Betyárfesztivált.

Közoktatás Edupress

GVI: nincs túlkínálat diplomás pályakezdőkből

Elolvasom

A műszaki végzettségű diplomás pályakezdők iránti kereslet gyorsabban nő, mint a gazdasági diplomások iránti igény, egy kezdő informatikusnak átlagosan 258 ezer, egy pénzügyesnek 180 ezer forintot ajánlanak - mondta el Tóth István János, az MKIK Gazdaság és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) ügyvezető igazgatója.

Közoktatás Eduline

Hogyan utazz olcsón Afrikába

Elolvasom

Utazni szép és jó és érdekes, mégis, egy idő után az élmények megkopni látszanak, egyre kevesebb újat látunk, ilyenkor merül fel a vágy valami egzotikus iránt. Afrika mindig is természetes célpontja volt a kalandvágyó utazóknak, de sokakat távol tartanak az aránylag magas költségek és a félelem az ismeretlentől.

Közoktatás Edupress

Befejeződtek: érettségi vizsgák számokban

Elolvasom

Véget értek június 27-én a 2008-as év tavaszi vizsgaidőszakának érettségi vizsgái, melynek során mintegy 125 ezer diák több mint 446 ezer vizsgát tett le az egyes tárgyakból - az általuk választott - közép- vagy emelt szinten. A saját eredményét már mindenki tudja. Íme az országos statisztika.

Közoktatás Eduline

Új programhelyszín a Szigeten: A38 Színpad

Elolvasom

Az A38 Színpad az immáron öt éve töretlen sikerrel működő, pesti körökben csak ’a hajó’-nak nevezett fővárosi klub szervezői által összeállított programmal jelentkezik a fesztiválon. Az A38 olyan hazai és nemzetközi zenekarokat hívtott meg a Szigetre, akik "a hajó" ízlésvilágának megfelelnek, és akik közül többen már sikeres koncertet adtak náluk.

Közoktatás Edupress

Oktatói mobilitásban a legjobb tíz európai egyetem között áll a szegedi

Elolvasom

Jan Figel oktatásért, képzésért, kulturáért és ifjúságért felelős EU biztos ajánlásával jelentette meg az Európai Bizottság az Erasmus European Success Stories című 2008-as kiadványát, mely az oktatói mobilitásban és az intenzív programok megvalósításában a legjobb minőségi és mennyiségi teljesítményt felmutató 10-10 európai egyetemet mutatja be.

Közoktatás Eduline

Az állásinterjú négy legkegyetlenebb gyilkosa

Elolvasom

Úgy érzed, felkészültél a felvételi beszélgetésre? A trükkös kérdésekre is tudod a választ: hogy képzeled el magadat öt év múlva, mit nyújthatsz a cégnek és mit vársz tőle? Kipihenten és pontosan érkezel, majd a kellő lélekjelenléttel belépsz az ajtón. De mi vár rád ott? Tanácsok.

Közoktatás Eduline

Programok kánikula idején

Elolvasom

Carlos Santana az 56-osok terén. Határon túli magyar színházak Kisvárdán - még pár napig! Fesztiválok Tatától Gyuláig! Nyár a PIM-ben. Svédasztal: terítéken a konceptuális szobrászat. Na, mi van? Képzőművészek véleményt mondanak. Azaz ábrázolnak... Minden csak forma: Dizájn Világnap. Nem-lenni-ott. Fikció és valóság Bob Dylanről.

Közoktatás Eduline

Amire ne pazarold a nyarat

Elolvasom

A Time magazin kíváncsi volt, melyik könyveket utálják a legjobban az olvasók, megkérdezett hát néhány szakértőt a témával kapcsolatban. Könyvekről persze nehéz „objektívan” beszélni. Sokszor maga a mű témája, a történet katasztrofális, miközben a regény jól van megírva. Rushdie, Coelho, Doris Lessing vagy Virginia Woolf se tetszhet mindenkinek. És nem is tetszik.

Közoktatás Edupress

Három diák plágiumot követett el Kaposvárott

Elolvasom

Plagizáláson ért három diákot a Kaposvári Egyetem. A gazdaságtudományi kar végzős hallgatói szakdolgozatukba egyszerűen átemeltek bizonyos részeket korábban megjelent szakmai munkákból. A dolgozatokat visszavonatta az intézmény, új munkát kell beadniuk a hallgatóknak, legközelebb januárban államvizsgázhatnak - adta hírül a sonline.hu.

Közoktatás Eduline

A Mattafix is jön a SZINre

Elolvasom

Az már ismert, hogy a hazai zenei élet krémje mellett idén a SZIN-en fellép a Morcheeba, a Within Temptation, a Backyard Babies, a Russkaja s - mások mellett - a Phat's & Small is. A legnagyobb hagyományokkal bíró fesztiválunk - mely nem mellesleg, elsőként a fesztiválok között az ökotudatos életmód népszerűsítését is zászlajára tűzte - egy újabb sztárral rukkolt elő. A Szegedi Ifjúsági Napokra érkezik augusztus 31-én a Mattaifx zenekar. A csapat hosszú turnén van túl, melynek keretében bejárták a világot, nevüket megismerték Dél-Afrikától Ausztráliáig, s most a szegedi közönség előtt is bizonyítanak.

Közoktatás Edupress

Változatlan államilag finanszírozott keretszámok jövőre is

Elolvasom

Nem változnának a felsőoktatási intézményekben betölthető államilag finanszírozott keretszámok a 2008/2009-es tanévben. Az oktatási tárca szerint jövőre is 56 ezer hallgató tanulhatna a felsőoktatásban állami finanszírozást élvezve, a keretszámokat az agrár és gazdaságtudományi területen növelnék, a társadalomtudományi területen csökkentenék - adta hírül az MTI.

Közoktatás Edupress

Az angol nyelvű mesterképzésről

Elolvasom

Az angol nyelvű mesterképzésekért mindenütt fizetni kell, pedig a hazai intézmények körében is egyre inkább jellemző, hogy a nemzetközi képzésekbe magyar hallgatókat is próbálnak bevonni. A költségek magasak, a szakemberek és a munkaerőpiac visszajelzései szerint azonban megéri befektetni.

Közoktatás Eduline

Klubrádió Jazz Színpad a Szigeten

Elolvasom

A Jazz Színpad programja idén felfogható a nagybetűs zenei szabadság kinyilatkoztatásának: a megszokott formáktól való elrugaszkodás szándéka legalább annyira összekapcsolja a színpadon fellépő produkciókat, mint a jazzes harmóniavilág. Bár a jazz műfaja majdnem száz éve egyet jelent a zenei haladással, valamennyi idősík, a múlt, a jelen és a jövő hangzásvilága, külföldi és hazai sztárjai egyaránt jelen vannak a programban - a Sziget Fesztivál sokszínűséget hirdető szellemiségéhez méltó módon.

Közoktatás Edupress

Mi kell a sikeres elhelyezkedéshez?

Elolvasom

A munkaerőt kereső cégek közel kétharmada műszaki vagy gazdaságtudományi diplomásokat keres az álláshirdetésekben. A meghirdetett pozíciók 61 százalékában feltétel a nyelvtudás, 59 százalékában pedig munkatapasztalatot várnak el a munkaadók - derül ki az Educatio Kht. és az Universitas Press Felsőoktatás-kutató Műhely kutatásából, melyben 5100 álláshirdetést elemeztek.

Közoktatás Edupress

Az élethosszig tartó tanulás európai dimenziói

Elolvasom

Az élethosszig tartó tanulás népszerűsítése - az EU elvárások megismerése címmel indítanak konferenciasorozatot június 27-én a Budapesti Művelődési Központban. A program célja az életen át tartó tanulás eszméjét alkalmazó pozitív példák megismertetése és a felnőttképzés szereplői közötti tapasztalatcsere megvalósítása.

Közoktatás Edupress

Ősztől nő a Diákhitel felvehető összege

Elolvasom

A következő tanévtől a hallgatók havonta tízezer forinttal több Diákhitelt vehetnek fel. Ezentúl a költségtérítéses diákok maximum havi 50, az államilag finanszírozott képzésben tanulók maximum havi 40 ezer forintot igényelhetnek. Emellett továbbra is választhatják a havi 30, 25, 21 és 15 ezer forintos kölcsönösszegeket. A Diákhitel Központ a jogszabályi előírásoknak megfelelően megállapította a Diákhitel kamatának 2008. december 31-ig érvényes mértékét, amely változatlanul évi 9,5 százalék.

1
722 723 724 725 726
790