Megint nekiment a tanároknak a szülői szervezet az osztálypénz miatt

4

„Mit tehetnek a szülők az általánossá vált osztálypénz, óvodai csoportpénz szedése és behajtása ellen? Ne fizessenek! Ne vállalják el az osztálypénz (csoportpénz) beszedését!” – erre szólította fel a szülőket a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért.

Forrás: Túry Gergely

A szervezet szerint az osztálypénz „magyar népszokás”, a szülők pedig azt hiszik, a fizetésre jogszabály kötelezi őket.

hirdetés
hirdetés

„A szeptemberi szülői értekezletek egyik napirendi pontja az osztálypénz, óvodákban  a csoportpénz megszavaztatása. Az osztálypénz vagy az óvodai csoportpénz mértékére legtöbbször egy pedagógus vagy valamelyik aktív szülő tesz javaslatot, amit a szülők egy része egyre magasabbra licitál” – véli a szervezet, amely szerint a „pénzbeszedő szülő” az ellenőrző könyvben vagy "felszólító levélben követeli a szülői közösséggel "megszavaztatott" havi pénzkvóta befizetését (zaklatás)".

Hozzáteszik azt is, ha valamelyik szülő nem akar vagy nem tud fizetni, „akkor kiközösítik és megalázó módon nyilvánosságra hozzák a nem fizető nevét. Kifüggesztik az "adósok" listáját a faliújságra (nyilván az intézményvezető engedélyével). Újabban megszégyenítésként - az adatvédelem szabályokat is sértve - megjelentetik az adós szülő nevét valamelyik közösségi oldalon”.

A szervezet azt nem említette meg közleményében, hogy az osztálypénzből a diákok külön programjait szokták megszervezni, például egynapos kirándulásokat, színház- és mozilátogatásokat.

A következő 15 évben 60-70 ezer pedagógus megy majd nyugdíjba

Nyilvánosságra hozta a közoktatás állapotáról szóló helyzetértékelést a Nemzeti Pedagóguskar: a tanári kar elöregedett, az iskolák működtetése azonban olajozottabb, mint korábban. A kar honlapján is elérhető 24 oldalas dokumentum 11 témakörben értékeli a közoktatás jelenlegi helyzetét és fogalmaz meg javaslatokat. Az egyes témakörökben folyamatosan készülnek a részletes, adatokkal alátámasztott elemzések, javaslatcsomagok.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (4)

AndyA

Én egy olyan iskolát ismerek, ahol van egy alapítványa is az iskolának. Az alapítványi befizetések egyfelől nem kötelezőek, másfelől, aki úgy érzi, hogy többel is támogatná a munkát, mint a "minimum", hát nem utasítják vissza. N.B. olyan az iskola, hogy bizony vannak elegen, akik így érzik.

Azután ha olyan gyerekről van szó, akinek a szülei nem tudják befizetni az "osztálypénzt", vagy éppen egy kirándulás árát, akkor azt az alapítvány fizeti a szülők helyett.

Ez így működőképes. Amennyire lehet ebben a sánta oktatási rendszerben, megmaradnak a jogszabályi keretek között is. Nincs szégyentábla és hasonló sem. Más kérdés, hogy hány olyan iskola van Magyarországon, amelyik számíthat a szülők önkéntés támogatására akár azért, mert olyan jó a híre, akár azért, mert járnak oda olyan gyerekek, akiknek a szülei megengedhetik maguknak ezt. :-(

Itt is csak az előrelátás hiánya, a hozzá nem értés, és a szervezetlenség miatt van szükség osztálypénzre. Egy fogalmunk sincs mikor és mire előre beadott pénz ez. Ha lenne egy fiy program, hogy mondjuk 2-3 hónap mulva osztálykirándulás, vagy szinház stb és ekkora a várható költsége - abban az esetben a szülő előre tudná, hogy hajlandó 1 összegben kifizetni, vagy inkább előre több részletben. ...és akkor nem lenne kényszerítés, megszégyenítés és kiskirálykodás a többiek felett a hatalommániás és szereplési mániás szülők között...

Nem értek egyet az osztálypénz ellen érvelőkkel. Tudomásul kell venni, hogy az "ingyenes" közoktatás rengeteg kiadást nem tartalmaz, olyanokat is, amelyek a gyerekek fejlődése szempontjából nagyon fontosak. Elfogadva a szülői közösségek azon jogát, hogy ne támogassák az osztálypénz befizetését (vállalva az ezzel járó hátrányokat) azt gondolom, hogy a legtöbb osztályban az osztálypénz jó célokat szolgál jól. Egyébként gyermekeim osztályaiban előfordult, hogy voltak olyan szegény szülők, akik nem tudták (vagy nem akarták) befizetni az osztálypénzt. A szülői közsség ezt tudomásul vette és a gyerekekre eső részt kipótolta, a gyerekek semmilyen hátrányt nem szenvedtek.

És mit javasol a kedves szülők egyesülete helyette?
Esetleg a szegényebb diák ne vegyen részt a szalagavatón, mert egyben tuti nem fogja tudni kifizetni? Rá se kerüljön a tablóra?
Osztálykirándulni se menjen?
Szuper dolog egy rendszert kritizálni, csak nem visz előre.
Azt kellene írni, hogy ez így rossz, de azt javasoljuk helyette, hogy... ?????

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X