A mindennapos testnevelés egy "torz ötlet" - véli Vekerdy Tamás

5

Fontos lenne, hogy a gyerekek sokat mozoghassanak, de ahogy ez a kötelező mindennapos testnevelésben megvalósul, az gyakran többet árt, mint használ - véli Vekerdy Tamás pszichológus.

Forrás: MTI / Balázs Attila

"Az orvosok azt mondják, hogy napi fél óra séta több évvel hosszabbítja meg az életet. Gyerekeknek nyilván aktívabb mozgás szükséges, de megint csak: természetesen és örömmel! Mindennap legyen valami, ami megmozgat, és itt véletlenül sem a kötelező mindennapos iskolai testnevelésre gondolok, ami – ha szabad mozgásos játékok helyett 'alaki gyakorlatokban' valósul meg, a magyar militarizmus macsó szellemének megfelelően – egy torz ötlet" - írja Facebook-posztjában Vekerdy Tamás, aki úgy fogalmaz, "felhívnám a figyelmet a második McKinsey-jelentésnek ama mondatára, hogy a közoktatásban minden rendkívül eredményes, ami lehetséges, és minden roncsoló, ami kötelező".

hirdetés
hirdetés

"De jó lenne, ha az úgynevezett testnevelés (micsoda szörnyűséges kifejezés...) helyett egyszerűen csak mozoghatnának a gyerekek! A normális óvó nénik és tanító nénik mindig is tudták, hogy a gyerek rengeteg mozgást igényel. Milyen mozgást? Nem kötött mozgást, amit testnevelés órán végeznek, hanem szabad futkározást, bújócskázást, ipiapacsozást! Kötetlen mozgást! Rendkívül fontos lenne, hogy a gyerekek sokat mozoghassanak, de ahogy ez a kötelező mindennapos testnevelésben megvalósul, az gyakran többet árt, mint használ. Nincs a megfelelő kivitelezésére elég ember, idő, hely. Marad belőle az, hogy a tanteremben osztály vigyázz, karlendítés, terpeszbe ugrás – miközben belélegzik a szálló port, majd az összeizzadt ruhákban beülnek a padba tanulni. Pokol…" - írja.

A pszichológus posztjával alighanem Balog Zoltán pénteki bejelentésére reagált. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az emberi erőforrások minisztere pénteken, a V4 országok egészségügyi minisztereinek konferenciáján azt mondta, a mindennapos testnevelést az óvoda felé is szeretnék elvinni.

Balog Zoltán szerint a magyar lakosság körben körében is súlyos népegészségügyi problémát jelent az elhízás, ugyanakkor pozitív fejleménynek tartotta, hogy a WHO felmérése szerint Magyarország azon kevés országok közé tartozik, ahol a 7 éves gyerekek körében megállt az elhízás előfordulásának növekedése. Úgy vélte: a mindennapos iskolai testnevelés bevezetése szintén hozzájárult ahhoz, hogy jobb eredmények vannak e téren, mint 8-10 évvel ezelőtt.

A heti öt tornaóra csak megaláztatások sorát jelenti sok diáknak

A diákok utálják a tornaórákat, folyamatosak a megaláztatások és teljesíthetetlenek a követelmények. Ahelyett, hogy a heti öt órával megszerettetnék a mozgást a gyerekekkel, begyógyíthatatlan sebeket ejtenek rajtuk, amik egész életükben végig kísérhetik őket - írja az Abcúg. A diákok felmentésekkel próbálnak menekülni az elől, hogy egyest kapjanak a tesiórán, amiért ők nem olyan ügyesek vagy gyorsak, mint a társaik - írja az Abcúg.

hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (5)

TheAsdfer

"Egyébként simogathatnák a telefonukat helyette"
Gratulálok! Maradtál volna inkább csendben. Nem minden gyerek telefonfüggő.

Telefonjukat :-)

Egyébként simogathatnák a telefonukat helyette....Legalább ennyit mozognak naponta....

Nem kell ezt központilag erőltetni...csak legyen tornaterem meg a hozzá tartozók meg kinti pálya....anno tanítás után visszamentünk csak úgy fakultatíve....

Mert a tesi óra csak militáns lehet.Ez a tanártól függ.

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X