Az óvodákban is bevezethetik a mindennapos testnevelést

2

A mindennapos testnevelést az óvoda felé is szeretnék elvinni - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken, a V4 országok egészségügyi minisztereinek konferenciáján Budapesten.

Forrás: MTI / Koszticsák Szilárd

Hangsúlyozta: ebben a régióban az országok hasonló problémákkal küzdenek a mozgásszegény életmódot, a táplálkozással összefüggő betegségeket és az elhízást illetően. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar lakosság körben körében is súlyos népegészségügyi problémát jelent az elhízás, ugyanakkor pozitív fejleménynek tartotta, hogy a WHO felmérése szerint Magyarország azon kevés országok közé tartozik, ahol a 7 éves gyerekek körében megállt az elhízás előfordulásának növekedése. Jelenleg a 7 évesek között minden negyedik lány, és minden ötödik fiú túlsúlyos - tette hozzá.

hirdetés
hirdetés

A miniszter szerint a kormány egy sor intézkedést tett ezzel kapcsolatban, így bevezette a népegészségügyi termékadót, egészségesebbé tette az iskolai közétkeztetést, átalakította az iskola büfék kínálatát és szigorú keretek közé szorította a gyerekeknek szóló étel és ital reklámokat is.

Úgy vélte: a mindennapos iskolai testnevelés bevezetése - amelyet szerinte szeretnének az óvoda felé is elvinni - szintén hozzájárult ahhoz, hogy jobb eredmények vannak e téren, mint 8-10 évvel ezelőtt.

A heti öt tornaóra csak megaláztatások sorát jelenti sok diáknak

A diákok utálják a tornaórákat, folyamatosak a megaláztatások és teljesíthetetlenek a követelmények. Ahelyett, hogy a heti öt órával megszerettetnék a mozgást a gyerekekkel, begyógyíthatatlan sebeket ejtenek rajtuk, amik egész életükben végig kísérhetik őket - írja az Abcúg. A diákok felmentésekkel próbálnak menekülni az elől, hogy egyest kapjanak a tesiórán, amiért ők nem olyan ügyesek vagy gyorsak, mint a társaik - írja az Abcúg.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (2)

vall-e

Drága miniszter úr, örülünk a szakmában, ennyire fogalma van arról, hogy mi folyik az óvodákban! Ugyanis már most is van mindennapos testnevelés... Hosszú évek régóta. Gratulálunk a szakmai felkészültségéhez! :(

Elég szomorú, ha egy óvodában ahhoz, hogy mozogjanak a gyerekek, kötelező tesiket kell bevezetni.Elmesélem, hogy Németországban, ahol lakunk, az unokáim óvodájában hogy is működik, hogy a mozgást ne kelljen "kötelezővé" tenni. Először is van nagy tér az oviban. Nincs egy 25 négyzetméteres helységbe bezsúfolva harminc gyerek asztalok és székek közé.Van naggy aula, ahol akár autózni,futóbiciklizni lehet. Van tornaszoba, eszközökkel. Van olyan szoba, ahol kézműveskedni lehet. Van külön ebédlő.A gyerekeket télen is kiviszik az udvarra, a sár nem opció, mivel mindenkinek van bent gumicsizmája, és vízhatlan öltözete. Havonta többször van erdei nap. Mennek a természetbe egész nap, s élőben ismerkednek az élővilágával. Esőben is, természetesen nem zuhogó esőben, de a csepergélő eső nem téma,mert van hozzá öltözet.Valami hasonló nem lehetne otthon a kötelező helyett?

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X