Még mindig nem lehet tudni, hány gyógypedagógus hiányzik az iskolákból

Nem kapott valódi választ írásbeli kérdésére Gurmai Zita MSZP-s képviselő, aki azt szerette volna megtudni, hány gyógypedagógus hiányzik az iskolákból.

Forrás: MTI / Beliczay László

„Jelenleg közel 9500 szakembert foglalkoztatnak gyógypedagógus (és konduktor) munkakörben a nevelési-oktatási és pedagógiai szakszolgálati intézményekben. Ezzel szemben 2010-ben az ilyen szakemberek száma 5700 fő volt, azaz 40 százalékos az emelkedés” – így válaszolt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Gurmai Zita írásbeli kérdésére. Az MSZP képviselő arra volt kíváncsi, hány gyógypedagógus hiányzik a megyékben a Klebelsberg Központhoz tartozó iskolákból.

hirdetés
hirdetés

Az államtitkár konkrét adatokkal nem szolgált a gyógypedagógus-hiányról, ezt azzal magyarázta, hogy a statisztikai adatközlés minden év október 1-jén esedékes, az adatok feldolgozása azonban több hónapot vesz igénybe.

Hozzátette: 2006 előtt csak egy felsőoktatási intézmény képzett gyógypedagógusokat, 2018 szeptemberétől azonban már hét egyetemen folyik gyógypedagógus-képzés, a Semmelweis Egyetem Pető András Karán pedig konduktorképzés.

„Jelentősen megemelkedett a gyógypedagógus alapképzésre felvett hallgatók száma is, a 2013-2018 közti időszakban több mint a kétszeresére 876-ról 1778 főre. A hallgatók képzésének és elhelyezkedésének támogatása céljából 2017-től a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjat kiterjesztettük a gyógypedagógus hallgatókra is, továbbá többletforrásokat telepítettünk a Klebelsberg Központhoz” - írta.

Aggasztó a tanárhiány a PDSZ szerint, ez már Budapesten is probléma

Akár 30 százalékos is lehet a tanárhiány az országban az optimális létszámhoz képest - mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, Szűcs Tamás a Klubrádiónak.

hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X