Többszörös a túljelentkezés a népszerű gimnáziumokban: van, akit megbénít a felvételi

Nem könnyű bejutni a diákoknak azokba a gimnáziumokba, ahol többszörös túljelentkezés van - mondta az Inforádiónak a budapesti Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója. A tanulóknak ugyanis nemcsak központi felvételit kell írniuk, hanem az intézmények szóbeli vizsgát is szervezhetnek.

Forrás: Túry Gergely

A nyolcosztályos gimnáziumokba 10 évesen, a hatosztályosba 12 évesen felvételiznek a gyerekek. Ez az első vizsga a diákok életében, ami rögtön komoly téttel is rendelkezik, és különbözőképpen viselik a gyerekek. Van, akit megbénít, és rosszabb teljesítményt nyújt a vizsgán – mondta az Inforádiónak a Toldy-gimnázium igazgatója.

hirdetés
hirdetés

Porogi András hangsúlyozta: sokkal jobb lenne, ha nem felvételi alapján kellene eldönteniük a gimnáziumoknak, hogy kit vesznek fel, de nincs olyan mérési rendszer, ami objektíven és összehasonlítható módon méri az általános iskolai teljesítményeket.

Az osztályzat nem ezt árulja el, hanem azt mutatja, hogy a tanuló az adott követelményt mennyire tudja, de hogy mi az adott követelmény, abban nagy különbségek lehetnek - emelte ki. Porogi András szerint osztályzat egy relatív szám, amely függ az iskolától, a tanártól, az osztálytól is.

A különböző iskolákból jött gyerekeket nem lehet összehasonlítani ezen az alapon. Fontos információ a jegy, arról, hogy a diák mennyire képes megfelelni bizonyos elvárásoknak. Aki kitűnő, nem tehet arról, hogy esetleg az ő jegye mögött kevesebb tudás van, mint egy másik kitűnő mögött – tette hozzá. 

Úgy rossz, ahogy van - tényleg nagy baj van a középiskolai felvételivel

"A rendszer úgy rossz, ahogy van" - fogalmazott meg sommás véleményt a középiskolai felvételiről az Eduline-nak a Magyartanárok Egyesületének elnöke, akinek véleményével alighanem oktatáskutatók, gyermekpszichológusok is egyetértenek. De mivel lehetne helyettesíteni a jelenlegi felvételit? Körzetes középiskola vagy sorsolásos rendszer? És vajon rontana-e a helyzeten, ha a kormány az összes középiskolát arra kötelezné, tartson írásbeli felvételit?

Sokan az első ismeretlen kérdésnél pánikolnak be - ilyen volt a középiskolai felvételi

Jól összerakott, korrekt feladatsor - így értékelték az Eduline által megkérdezett szaktanárok a nyolcadikosok középiskolai felvételi feladatsorát. Matematikából kaptak ugyan egy-két meglepő példát a diákok, magyarból azonban garantáltan volt olyan feladat, amely elnyerte a tizennégy évesek tetszését. Persze a középiskolai felvételi ettől még igazi stresszfaktor az általános iskolásoknak, akiknek életükben először kell helytállniuk egy vizsgahelyzetben.

hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X