Ez a baj a magyar oktatással Vekerdy szerint: "abnormális gondolat" hatja át az iskolákat

2

"Az egész magyar iskolarendszert áthatja az az abnormális gondolat, hogy a jó tanulóból lesz jól boldoguló ember. Ez abszolút nem igaz" - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Vekerdy Tamás pszichológus, író.

Forrás: Fazekas István

Általánosan elfogadott alaptétel a nyugati fejlett társadalmakban, hogy a kreativitás és a kritikai érzék lesz a legfontosabb a következő évtizedekben - hangsúlyozta Vekerdy Tamás az Inforádiónak, hozzátéve, hogy a többi információt megnézi majd a neten a gyerek, begyűjti majd máshonnan.

hirdetés
hirdetés

"A kritikai érzéket egyelőre a magyar iskola szemtelenségnek nevezi, és nem tolerálja. Zömmel. Mindig vannak remek tanárok, akik imádják a szemtelen kamaszokat, de ez a törpe kisebbség. A kreatív ember gondolkodása divergens, széttartó; jön a feladat, agyrobbanás, ezer dolog jut eszébe, ami látszólag nem tartozik oda. Amire a »Ne hadoválj, kisfiam, válaszolj a kérdésre!« választ kapja, pedig az új, a kreatív, az innovatív megoldás ebből az ezer, látszólag oda nem tartozó dologból jönne ki. A magyar iskola ezt nem tűri" - tette hozzá.

Az író-pszichológus szerint le kellene számolni az iskolai eredményekről szóló hamis illúziókkal. „A felnőttek szoronganak. A maguk előrejutása, élete, egzisztenciája ügyében is, és ezt átviszik a gyerekekre: ő is teljesítsen, az lesz jó neki. Az egész magyar iskolarendszert áthatja az az abnormális gondolat, hogy a jó tanulóból lesz jól boldoguló ember. Ez abszolút nem igaz” - magyarázta.

Érdekes megoldással küzdenek a szorongás ellen egy angliai iskolában

A megoldás ugyan nem teljesen rendhagyó, de eddig nagyon sikeresen működik több iskolában is.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (2)

abracadabra

A kritikus és kreatív nem ugyanazt jelenti, mint a neveletlen és szemtelen.

Igen, tényleg nagyon zavaró, hogy az a szegény gyerek az óra alatt nem ihat meg egy sört, vagy egy kis fröccsöt, esetleg nem maszturbálhat egyet.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X