Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Teljes a káosz az "ingyenes" tankönyvek körül, mindenhol más a rendszer

Miközben a kormány úgy döntött, hogy kivezeti a tartós tankönyveket az általános iskola alsó évfolyamairól, hasonló rendszert vezetett be a felsősöknél, “ingyen tankönyv” jelszó alatt. Több iskola viszont inkább megpróbálja majd kigazdálkodni az új tankönyveket, mintsem hogy megtiltsák a gyerekeknek, hogy azokba beleírjanak - írja az Abcúg.hu.

Forrás: MTI Fotó: Balázs Attila

A felmenő rendszer alapján az előző tanévben már a negyedik osztályig jártak ingyen, alanyi jogon a könyvek, 2017 májusában pedig Palkovits László, oktatási államtitkár bejelentette: a következő tanévtől az 5-9. évfolyamokra is kiterjesztik a tankönyvek ingyenességét.

hirdetés
hirdetés

Kik kapnak ingyen tankönyvet, iskolakezdési támogatást és beiskolázási segélyt?

Kik kaphatnak ingyenes tankönyveket? Kiknek jár iskoláztatási támogatás és beiskolázási anyagi segítség? Utánajártunk, milyen támogatásokat lehet igénybe venni a tanév kezdete előtt. Kik kaphatnak ingyenes tankönyveket? 2017 szeptemberétől az elsőtől a kilencedik évfolyamig minden diák ingyen kapja a tankönyveket - ezt nem kell külön igényelni. A 9.

A bejelentésről szóló sajtóhírekben az oktatási államtitkárság azzal büszkélkedett: ezzel a lépéssel elérték, hogy a közoktatásban részt vevő diákok 85 százaléka ingyen kapja a tankönyvet a következő tanévtől.

A valóságban azonban korántsem ilyen ideális a kép: a tankönyv valójában nem lesz ingyen a diáké, csak ingyen használhatja – gyakorlatilag kölcsönözheti az iskolai könyvtárból.

Egyre nagyobb a káosz tankönyvügyben, senki nem tudja, mi a szabály

Ingyenes, de használt. Ingyenes és új, de vissza kell adni év végén. Nem szabad beleírni, vagy éppen azt csinál vele a gyerek, amit akar - iskolánként (akár osztályonként) változik, hogy hol mit lehet kezdeni az első évfolyamokban az év elején kapott tankönyvekkel.

Fontos kiemelni, hogy az eleve beleírásra tervezett munkafüzeteket, vagy a feladatokat is tartalmazó tankönyveket – a munkatankönyveket – nem, csak a tankönyveket kell az év végén visszaadnia a diákoknak - írja az Abcúg.hu. Nem beszélve az ebből adódó problémákről, például mi van akkor, ha a gyerek mégsem bírja megállni, és jegyzetel, firkál, aláhúz a könyvben, tehát a könyvtár nem tudja visszavenni, vagy ha a szülő úgy dönt, nem kér az ingyenes, vagy inkább ingyenesen kölcsönözhető tankönyvből, inkább megveszi a gyereke könyveit.

Rossz hír a szülőknek, októbertől jóval többet kell fizetniük

A Válasz.hu értesülése szerint több budapesti iskolában októbertől drágulnak a gyerekek délutáni tanfolyamai, mert a Klebelsberg Központ (Klik) kötelezte az igazgatókat, hogy bérleti díjat kérjenek az eddig ingyenes teremhasználatért. Többet kell fizetni a többi között a néptánc, a sakk, a foci és más sportfoglalkozásokért, amelyeket elsősorban a helyben tanító pedagógusok tartanak szabadidejükben.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X