Egyre nagyobb a káosz tankönyvügyben, senki nem tudja, mi a szabály

2

Ingyenes, de használt. Ingyenes és új, de vissza kell adni év végén. Nem szabad beleírni, vagy éppen azt csinál vele a gyerek, amit akar – iskolánként (akár osztályonként) változik, hogy hol mit lehet kezdeni az első évfolyamokban az év elején kapott tankönyvekkel.

Forrás: MIT/Rosta Tibor

A zavart az okozza, hogy a tartós tankönyvek 2013-ban bevezetett rendszerét felülbírálták – az 1. és 2. osztályosoknál azóta már el is törölték –, mivel rengeteg pedagógus és szülő tiltakozott, mondván: akadályozza a munkát és a hatékony tanítást, hogy a legkisebbek nem írhatnak a könyvekbe - írja a Vasárnapi Hírek.

hirdetés
hirdetés

„Rengeteg nehézséget okoz, hogy a gyerekek nem írhatnak a könyvekbe, nem húzhatnak alá, nem tehetnek jelöléseket, éppen ezért elsikkad a lényeges információ, nem rögzül, aminek kellene. Ezért sokszor inkább fénymásolok” – mesélte egy tanítónő a lapnak.

Forrás: pixabay

Sokszor azt sem lehet tudni előre, hogy év végén valóban vissza kell-e majd adni a könyveket, ugyanis tavasszal a tankönyvrendeléseknél kiderülhet: jut annyi keretösszeg egy-egy évfolyam könyveire, hogy mindenki újat kapjon. Vagyis menet közben derül ki, hogy a felsőbb évfolyamos mégiscsak megtarthatja majd a kölcsönzött könyvet.

Ez a helyzet egy újabb problémát vet fel: az iskolai könyvtárak tankönyvraktárként funkcionálnak, miközben más könyvek vásárlására egy fillért sem kaptak például idén. 

Titokzatos könyvek tűnnek fel Budapest utcáin: zseniális akcióba kezdett egy blogger

Találtatok egy gazdátlan könyvet Budapest valamelyik pontján? Lehet, hogy nem véletlenül "hagyta el" a tulajdonosa. "Szeptember 4-től kezdve 21 könyvet fogok elhagyni 21 nap alatt, azaz naponta egyet. Ezeket a könyveket nem véletlenszerűen választom ki, valamilyen szempontból értéket képviselnek.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (2)

Ha az ingyenesen kapott könyvet nem tudjuk az év végén visszaadni, mert a gyerek beleírt, akkor ki fog erről számlát kiállítani és hogyan lehet kifizetni a könyvet?

Ha az ingyenesen kapott könyvet nem tudjuk az év végén visszaadni, mert a gyerek beleírt, akkor ki fog erről számlát kiállítani és hogyan lehet kifizetni a könyvet?

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X