Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Már a Vaterán és a Jófogáson is tanárokra vadásznak az iskolák, akkora a pedagógushiány

3

Már az apróhirdetési oldalakon, például a Vaterán és a Jófogáson is egymást érik az iskolai álláshirdetések, sok tantestületből ugyanis még szeptember 1-jén is több pedagógus hiányzott. Van olyan budapesti általános iskola, ahol az első osztályosoknak a tanévnyitó előtt egy nappal még nem volt tanítójuk, máshol már meg sem lepődnek, ha egy kolléga bejelenti: más szakmában próbál szerencsét.

Forrás: MTI / Varga György

„Három olyan budapesti iskoláról is tudok, ahonnan egy nappal a tanévkezdés előtt még négy-hét pedagógus hiányzott. Van olyan általános iskola, ahol az elsős osztálynak nincs még tanítója, nem tudtak kit bemutatni a szülőknek és a gyerekeknek” - mondta az eduline-nak Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, hozzátéve: "Facebookon, Jófogáson, Vaterán, ismerősökön keresztül, más közösségi oldalakon, mindenféle felületen próbálnak pedagógust találni az iskolák”.

hirdetés
hirdetés

Valóban egymást érik a tanári, tanítói, óvodapedagógusi álláshirdetések - a pedagógushiányt jelzi, hogy már nem csak az állásportálokon, hanem az apróhirdetési oldalakon is. A Vaterán, az „oktatás-tudomány” kategóriában például 1308 álláshirdetést találtunk, keresnek például magyar-ének szakos tanárt, pedagógiai asszisztenst, informatikatanárt, testnevelőt, de több iskola - valószínűleg az esélytelenek nyugalmával - biológia-kémia, matematika-bármilyen szakos tanárra is vadászik.

A Jófogáson is több mint száz hirdetést böngészhet át az, aki az oktatásban vagy a tudományos szférában szeretne elhelyezkedni, ráadásul úgy tűnik, az iskolák már nem is próbálnak többéves tapasztalattal rendelkező pedagógust találni, az egyik iskola hirdetésében például geyszerűen úgy fogalmaz, „a tapasztalat nem feltétetel, de természetesen jó, ha van”, míg egy budapesti középiskola már fizika-matematika mesterszakos ,végzős egyetemisták jelentkezésével is beérné.

A „hivatalos” közszolgálati állásportálon, a Közigálláson is sok még az álláshirdetés, hiába kezdődött már el a tanév. A „tanár” szóra keresve 237, a „tanító” kifejezésre 74, „óvodapedagógusra”48 álláshirdetést dobott ki a rendszer - és ezek csak a budapesti állások. Ha országosan keresünk, 222 óvónői, 779 tanári, 210 tanítói, 144 gyógypedagógusi állást találunk, ráadásul számos hirdetést az oldal keresője szerint szeptember 1-jén tettek közzé, vagyis sok iskola nem teljes tanári karral kezdte meg az új tanévet.

Rengeteg iskolában mondtak fel a tanárok

Az eduline által megkérdezett pedagógusok is komoly tanárhiányról számoltak be, egyikük elmondása szerint már „senki nem lepődik meg, amikor tanév végén négy-öt kolléga felmond”, sokuk helyére a tanév első napjáig nem sikerült pedagógust találni. "Az egy-két éve tanítók közül sokan felállnak. Pályakezdőként bruttó 180-190 ezer forintot keresnek, ráébrednek, hogy ennyiből nem tudnak megélni, lakásvásárlásról pedig álmodni sem lehet, úgyhogy inkább elmennek asszisztensnek, ügyintézőnek egy multihoz nettó 180-190 ezerért" - magyarázta.

Forrás: Stiller Ákos

Az eduline kérdésére, hogy mit tehet egy iskolaigazgató, ha az intézményében a tanévkezdés után is vannak betöltetlen álláshelyek, Mendrey László azt mondta, ezt kötelező jelezni a tankerület vezetőjének, és amíg nem találnak megfelelő végzettségű tanárt vagy tanítót, az órákat a tantestület tagjai tartják meg. A PDSZ elnöke hozzátette: mivel a pedagógusok kötött munkaidejét 32 órára emelték, a helyettesítésért a tanárok egy fillért sem kapnak.

Ötezer pedagógus hiányzik?

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke tavasszal a Népszavának úgy nyilatkozott, a 2016/2017-es tanévben több mint ötezer pedagógusnak szűnt meg a munkaviszonya. A PSZ úgy tudja, közülük 1400-an nyugdíjba mentek, 3970-en viszont aktív korúként döntöttek úgy, hogy nem maradnak a munkahelyükön. Galló Istvánné szerint az igazán ijesztő az, hogy mindeközben mindössze 800 pedagógus lépett be a közoktatási rendszerbe, vagyis egyértelmű, hogy az életpályamodell, valamint a sokat emlegetett béremelés nem elég vonzó a pályakezdők számára.

Mendrey László, a PDSZ elnöke az eduline-nak úgy fogalmazott, a „rozsadaövezetekben” - vagyis az ország azon területein, ahonnan sok diplomás vándorol el, ezért például orvosokból is komoly hiány van - eddig is nehéz feladat volt pedagógust találni, ma azonban már a nagyvárosokban is egyre komolyabb problémát jelent a tanárhiány.

Nagy a baj: pár éven belül nem lesz elég tanár

Lénárd Sándorral, az ELTE Neveléstudományi Intézet igazgatójával a 24.hu készített interjút. Lénárd a tanárhiánnyal kapcsolatban elmondta a portálnak, hogy főleg a természettudományi szakok kapcsán komoly gond a tanárok nyugdíjhoz közeli életkora. Szerinte az érintett tárgyak esetében 3-4 éven belül elfogynak a szakos tanárok.

hirdetés

Hozzászólások (3)

A cikk szinte mintha direkt akart volna szarkasztikus lenni azzal, hogy "a tanár nem él meg 180-190 ezer forintból, kevesli a pénzt, ezért elmegy a versenyszférába 180-190 ezerért dolgozni".
Igen, akár ugyanannyiért, vagy kevesebbért is elmenekülünk a szakmából, nem elírás. Sőt, jómagam inkább voltam négy évig diplomás közfogis feleennyiért. Mert amíg mindenki csak a pénzre fogja az összes problémát, aközben sokkal súlyosabb probléma a tanárok erkölcsi megbecsülésének a hiánya. Egyszerűen nincs szavunk, nincsenek eszközeink; ha a diák hülyébe vesz minket, még a szülő asszisztál hozzá; ha bármi félreértés vagy nézetkülönbség van a szülőkkel, akkor az iskola is automatikusan a szülők mellé áll, és inkább megválik a tanártól; mindezt mindenki tudja, a diák is, és annál is inkább visszaél a tanár kiszolgáltatott helyzetével. Engem személy szerint is fenyegetett már 12-14 éves, hogy "kirúgat". Sőt, 10 évesektől hallottam, hogy tanárnak csak az megy el, aki máshoz, "igazi munkához" nem ért. Kérdem én, kinek van kedve olyanokkal vesződni, akik partnernek sem veszik a munkában, nem hogy még tiszteljék benne a szakembert?

Zekkiscool

Ahhoz képest, mekkora a munkaerőhiány, három helyről is elutasították a pályázatomat (mert úgy gondoltam, egy próbát megér a történet...). Egyszerűen nem értem, mi alapján működik ez a rendszer, de totális káosz és anarchia. Mind a kiválasztási folyamatok nélkülözik a HR szakma alapvetéseit, mind a működési modell egy katyvasz (én vettem részt kiválasztásban mint interjúztató, elég 5 perc is felmérni egy jelölt rátermettségét). Ráadásul ahogy fogalmazta az előttem szóló, illetve a cikk is, egy pályakezdő pedagógus középfokú nyelvtudással egy közepes vagy nagyobb cégnél képzéses munkakörrel 180-190 ezer nettó kezdőfizetéssel indul (és ez szintén emelkedik idővel). Szóval versenyképtelen ezzel az életpálya-modellel a szektor, továbbá a kiválasztás folyamata sem a legjobb. Ezért inkább én is azt mondom, csinálja az, aki szereti a tutyi-mutyiságot, de a szaktudásomat ilyen feltételek és ilyen amatörizmus mellett inkább máshol kamatoztatom. Ahogy teszem ezt most is. De persze ha végre visszatér a szakmaiság, akkor visszatérek én is, csakúgy, mint azon kollégáim, akik hasonló okok miatt vándoroltak el a versenyszektorba. A bent lévőknek kitartás, mert ha bedől a rendszer, előbb-utóbb kénytelenek lesznek a versenyképességet javító intézkedéseket hozni.

AnonIren

Kedveskéim! Ha egy tanár mást választ, az az ő döntése, s ez a döntés érthető, méltányolható és van alapja a pályaelhagyásnak. A munkakörülmények, a pedagógusokra vonatkozó szabályok, a béremelés egyoldalú módosításával történt átverés, az agyonszabályozott klik-es keretek, a klik által hangoztatott szolgáltató viszony olyan alkalmazása, ami a való világban egy valóban szolgáltató cégnél az ügyfelek zömének elvesztését jelentené, mind-mind olyan tényező, ami könnyen odáig juthat el egy pedagógus gondolkodásában, hogy elég. És ehhez még hozzájárul az infrastruktúra teljes elhanyagoltsága, az alulmotivált egyéb iskolai munkavállalók munkavégzése, de sok esetben ezeknek a munkavállalóknak a hiánya, vagy éppen a munkájuk minősége, s ez senkinek nem jó. Az iskola vezetője ezzel nem tud mit tenni, a tanker vezetője felfele mutogat a klikre, állítása szerint a tanker azért nem tud lépni bizonyos esetekben, mert a klik felső vezetése nem engedi (ebbe a pénzügyi ok is beletartozik, az alultervezett költségvetéstől kezdve). Ha az iskola vezetője megkeresné a kliket közvetlenül, azt a tanker nem nézné jó szemmel, de érdekes módon, a klik szerint minden rendben, a tankernek van döntési joga és mozgástere anyagilag is. Most akkor ki hazudik, a tanker vezető, vagy a klik? Amíg egymásra mutogatnak, addíg a pedagógusok türelme elfogy és elmegy máshova. Ebben nincs semmi rendkívüli, ha valakit semmilyen módon nem becsülnek meg (sem anyagi sem erkölcsi, sem emberi, sem munkateljesítményben), az veszi a sátorfályát és továbbáll. Ha belegondolok, akkor ez hasonlít a kivándorlás okaihoz és nem véletlenül. a magyar politika már nem csak a gyümölcsfákat vágja ki, hanem azokat a kertészeket is tönkreteszi, elüldözi, akik a megmaradt gyümölcsfákat gondoznák, vagy újakat ültetnének. Köszönjük :( magyar kormány!

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X